недеља, 20. октобар 2019.

Katarina Majić: Šum šume

Predstavljanje knjige Katarine Majić Šum šume (Pčelica, 2019)
Četvrtak, 24. oktobar 2019, 15.00-15.50
Beogradski sajam knjiga, Sala Dobrica Erić
Učestvuju: autorka Katarina Majić, ilustratorka Ana Grigorjev, veterinarka i književnica Nikoleta Novak, književnik i borac za očuvanje prirode Dejan Simonović
Muzički uvod: Nađa i Teodora Milosavljević
Scenski prikaz: Vuk Majić u ulozi Vuka, Stefan Babić u ulozi Save, Tijana Bugarčić u ulozi Šaptača u obličju devojke i Sava Majić u ulozi Šaptača u obličju grbavca i crne mase



Šum Šume je ekološka bajka posvećena Zvezdarskoj šumi koja predstavlja desno plućno krilo Beograda, i koja je, zahvaljujući borbi grupe entuzijasta sa Zvezdare, 29. novembra 2013. godine, proglašena za zaštićeno područje – spomenik prirode, čime bi trebalo da bude sačuvana od dalje seče i uništenja.
Knjiga prati avanturu dvojice braće, Save i Vuka, njihovo nastojanje da spasu Šumu i njihovu borbu sa misterioznim Šaptačem.

Katarina Majić rođena je u Arilju, gde je i odrasla pored Rzava, najčistije reke u Srbiji, a živi u Beogradu, u blizini Zvezdarske šume. Po obrazovanju je ekonomista, po vokaciji supervizor, a u slobodno vreme uživa u knjigama, spasavanju buba, biljkama na svojoj maloj terasi i u pisanju poezije i priča za decu. Šum Šume je njena prva objavljena knjiga. 

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis