недеља, 2. фебруар 2020.

САВЕЗ МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА СТАРЕ ПЛАНИНЕ


ИЗВЕШТАЈ СА САСТАНКА САВЕЗА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА 
СТАРЕ ПЛАНИНЕ ОД 27.12.2019. ГОДИНЕ У МЗ ТЕМСКА
Током 2018. и 2019.  године, СМЗСП се суочио са губитком канала за комуникацију, јер су се поједини чланови на своју руку издвојили из Савеза, преузели ингеренције Савеза за комуникацију са јавношћу, као и мото Савеза „Одбранимо реке Старе планине“ и обмањивали јавност да делују у име СМЗСП.  На другој изборној скупштини Савеза месних заједница Старе планине, након покушаја дестабилизације, одржаној 15.2.2019. године изабрана је нова управа. Формирана је страница и група СМЗСП на Фејсбуку, овлашћење за то је добио Милан Ђорђевић, који је формирао тим администратора.

СМЗСП успео је да се консолидује и да током претходног периода постигне бројне резултате. Објављено је више стотина вести у медијима и СМЗСП је изузетно много утицао на информисање јавности о бескрупулозном угрожавању природе Србије. Савез је остварио изузетно добру сарадњу са бројним представницима институција, организација и медија: Регулаторни институт за обновљиве изворе енергије и заштиту животне средине (Renewables and Environmental Regulatory Institute) – „РЕРИ“, Парк природе „Стара планина“, НИДСБЕ „Јосиф Панчић“, Друштво младих истраживача „Бранислав Букуров“, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије, ЗА „Кров над главом“ Нови Сад, Еколошки фронт Нови Сад, монахиње темачког манастира, За чесме – Зајечар, Савски насип, Национална коалиција за децентрализацију, Фондација Траг, Free Rivers Fund, British councile, Београдска отворена школа, ЦИНС, Еуронатур, Ривервоч, Ривертокс, Право на воду,  Јужне вести, Књажевачке новине, „Чекајући ветар“ на РТС-у, Зелена патрола и још многи други.  
СМЗСП је закупио домен и направио сајт у циљу представљања проблема јавности, Донета је одлука да активисти могу бесплатно да га користе.    http://savezzazastituprirodesrbije.rs/                                   






Дневни ред:

·        Извештај СМЗСП о активностима у 2019. години.
·        Регистрација Савеза.
·        Извештај о дешавањима и активностима у селу Папратна поводом покушаја тзв. МХЕ инвеститора да отпочне радове (Књажевац).
·        Разно.

Присутни представници месних заједница: Папратна, Засковци, Темска, Горња Каменица, Дојкинци, Топли До, Јања, Кална, Балта Бериловац, Ћуштица, Паклештица, активисти Пирота, Књажевца, Димитровграда, Београда (Драгана Божиновић).

Према 1, тачки Дневног реда о активностима СМЗСП у 2019. години, извештај је дао председник Савеза месних заједница Старе планине, Небојша Илић:

Током целе године активисти СМЗСП су учествовали у солидарним стражама у МЗ Ракита и Топли до. Чланови Савеза су преко 200 пута изашли на терен и то у врло удаљена места. Показали су солидарност са угроженим мештанима на целој Старој планини.  Током 2019. као формални знак упозорења да локално становништво не жели хидроцентрале, а што је загарантовано Архуском конвенцијом, поред протеста мештана и активиста, направљене су и постављене табле упозорења против изградње  деривационих хидроелектрана ширпм Старе планине. 


·        27.1.2019. године велики број чланова СМЗСП присуствовао је протесту у Београду на Светог Саву. 

·        25.02.2019. Сукоб Јосића и мештана у Топлом Долу. Председник МЗ Топли До каже инвеститору да се обрати Савезу месних заједница Старе планине. https://www.facebook.com/miljan.stojanovic.12/videos/2346917068674285/UzpfSTEwMTc5MDc0OTg0MDg0MjY6MTAyMzE1ODY3NDU0OTk3NQ/
·        27.02.2019. године 39 месних заједница је приступило Савезу месних заједница Старе планине са територије Пирота, Димитровграда и Књажевца. Савез је покрио читаву Стару планину.
·        1.03.2019. године Представници Савеза МЗ Старе планине Марко Шћибан и Драгана Божиновић присуствовали су пројекцији филма "Плаво срце" у ЦЗКД у Београду. Остварени су контакти и договори са Улрихом (Ulrich Eichelmann / Riverwatch) , представницима конзорцијума који финансира зелене пројекте, представницима Еуронатура (Gabriel Schwaderer)
·        Током 2018. и почетком 2019. остварени су контакти са неформалном групом која је стала у одбрану Кошутњака.
·        14.03.2019. Драгана Божиновић у оквиру дискусије на Филозофском факултету у БГД, представила борбу Савеза МЗСП. 
·        14.03.2019. је у селу Јања у општини Књажевац био извођач радова деривационих хидроелектрана. На питање ко је инвеститор рекао је да не зна. Представник Савеза месних заједница Старе планине, Небојша Илић, им је саопштио да нису добродошли на територији Савеза.
·        14.03.2019. Кална, Црни Врх, Јања... Табле обавештења - упозорења су одвежене за источну Србију, односно северни део Савеза месних заједница Старе планине!
·        18.03.2019. И Бабушница је устала! СМЗСП је био  гост и подршка на оснивању организације на територији Општине Бабушница. Један од главних задатака ове организације биће очување и заштита вода и борба против изградње деривационих хидроелектрана. 
·        22.03.2019. протест испред Општине Пирот. Захтеви: Раскид свих уговора за МХЕ, увид у све планове, брисање МХЕ из Просторног плана
·        1.4.2019. Организована трибина у Кални.
 Након одржане трибине у Кални 1.4.2019. под називом "Да ли има наде за нас и наше реке?" посвећеној проблематици изградње деривационих хидроелектрана. Као резултат и договор на самој трибини, након извршених припрема вечерас је 22.4.2019. у селу Вртовац ( Општина Књажевац ), формирана Књажевачка радна група Савеза месних заједница Старе планине. Група ће се надаље бавити тренутно горућим проблемом, изградњом и погубним утицајем деривационих хидроелектрана. У каснијем периоду свим проблемима у очувању природе, развојем овог дела Старе планине и свиме оним што ће допринети бољитку живота локалног становништва. Морамо напоменути да људи овога краја имају завидно развијену свест о екологији и свим опасностима које долазе у будућности: нарушавање екосистема, потенцијални недостатак питке воде итд. Такође људи су већ уочили климатске промене у том крају ( нпр. пресушивање бунара, због смањења подземних вода ). На састанку су изабрани координатори радне групе. Након завршеног оснивања уследио је предлог да се и на територији Општине Књажевац одржи протест против изградње деривационих хидроелектрана, у циљу подизања свести код људи о погубним утицајима на животну средину. Одлучено је да се протест одржи 25.5.2019. са почетком симболично, у пет до дванаест у селу Балта Бериловац ( Општина Књажевац ).
·        8.4.2019. СМЗСП учествовао је на првом састанку поводом десетогодишњег плана управљања ПП“Стара планина“
Dušan Mitić, odbornik u Skupštini grada Pirota i predstavnik novoformiranog Saveza mesnih zajednica Stare planine, istakao je da je nedovoljno učešće javnosti u upravljanju parkom prirode. „Stanovništvo Stare planine je životno zainteresovano da se tim prostorom upravlja na način koji neće nanositi štetu parku i kako bi lokalno stanovništvo imalo neke koristi od toga, ali do sada to nije bilo tako. Državni model upravljanja parkom prirode koji je ovde izabran, nije najbolji model, a kada se taj model sprovodi u državi koja nije dobro uređena onda se suočavamo sa duplo gorim stanjem i posledicama i zato će intenzitet našeg protivljenja da „Srbijašume“ bude upravljač parka zavisiti upravo od ponašanja „Srbijašume“ i načina njenog rada. Ukoliko ne budemo zadovoljni, tražićemo drugačija rešenja, odnosno promenu modela upravljanja. Nadamo se da će izmenom zakonske regulative lokalno stanovništvo biti suštinski uključeno u upravljanje Starom planinom, a ovakvi periodični sastanci nisu zamena za to. Mi ćemo dostaviti svoje predloge, ali ono što sigurno ne treba da se radi to je izgradnja MHE u zaštićenim prostorima. Prostor Stare planine sa poptuno uništenim rekama gubi svaki smisao kao i njegova nominacija za rezervat biosfere. Imali smo ministra koji je voleo da se skija pa smo dobili skijalište, a onda ono što je preostalo ono je zaštićeno. Samo na slivu Toplodolske reke predviđeno je planskim dokumentima uništavanje 42 prirodnih vodotokova, tu parka prirode nema. Molimo i čekujemo od JP „Srbijašume“ da ozbiljno stane u zaštitu tih reka, a mi ćemo ih braniti na svoj način“, poručio je Mitić.
Dušan Mitić je takođe ukazao na određena ograničenja lokalnog stanovništva u smislu dobijanja građevinskih dozvola jer je 50% teritorije grada Pirota zaštićeno i tu grad nema potpunu urbanističku nadležnost. Dušan Mitić se založio da grad ima potpune urbanističke nadležnosti, a da više republičke institucije imaju ulogu revizije i kontrole onoga što radi lokalna samouprava.
·        У недељу 14.4.2019. године полагање заклетве за активисте који се боре против изградње деривационих хидроелектрана и  за заштиту природе пре протеста у Топлом Долу против изградње деривационих хидроелектрана, Савез месних заједница Старе планине организовао је полагање заклетве у темачком манастиру Свети Ђорђе. 
·        14.4.2019.Протест у Топлом Долу против изградње деривационих хидроелектрана
·        20.4.2019. СМЗСП је учествовао у слању жалби на план да се Национални стадион гради на Сурчинском пољу у близини реке Саве у Београду током раног јавног увида.
·        22.4.2019. у селу Вртовац ( Општина Књажевац ), формирана Књажевачка радна група Савеза месних заједница Старе планине. Група ће се надаље бавити тренутно горућим проблемом, изградњом и погубним утицајем деривационих хидроелектрана. У каснијем периоду свим проблемима у очувању природе, развојем овог дела Старе планине и свиме оним што ће допринети бољитку живота локалног становништва. Морамо напоменути да људи овога краја имају завидно развијену свест о екологији и свим опасностима које долазе у будућности: нарушавање екосистема, потенцијални недостатак питке воде итд. Такође људи су већ уочили климатске промене у том крају ( нпр. пресушивање бунара, због смањења подземних вода ). На састанку су изабрани координатори радне групе. Након завршеног оснивања уследио је предлог да се и на територији Општине Књажевац одржи протест против изградње деривационих хидроелектрана, у циљу подизања свести код људи о погубним утицајима на животну средину. Одлучено је да се протест одржи 25.5.2019. са почетком симболично, у пет до дванаест у селу Балта Бериловац ( Општина Књажевац ).
·        25.4.2019. Пресретање тзв. инвеститора у селу Јања
·        4.5.2019. Глумац Тихомир Станић, као свој допринос борби против изградње деривационих хидроелектрана, у Дому културе у селу Ракита је извео монодраму "На Дрини ћуприја". Након извођења монодраме присутни су се заједно са глумцем помолили за спас Ракитске реке. Представници СМЗСП су били присутни.
·        17.5.2019. креирање петиције: Забрана градње малих, мини и микро хидроцентрала и њихово брисање из просторног плана, као и уклањање оних које су већ изграђене коју је до сада потписало преко 4000 грађана.
·        Заседање Књажевачке радне групе пред протест у Балта Бериловцу 
·         25.5.2019. Протест против изградње деривационих хидроелектрана. Село Балта Бериловац, Општина Књажевац у пет до дванаест!
·        25.5.2019. Бициклистичка тура до Балта Бериловца као подршка протесту
·        ЗАКЉУЧЦИ САВЕЗА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА СТАРЕ ПЛАНИНЕ СА МИТИНГА
ОДРЖАНОГ 25.МАЈА 2019.ГОД. У МЕСНОЈ ЗАЈЕДНИЦИ БАЛТА БЕРИЛОВАЦ
Забранити градњу деривационих МХЕ у заштићеним природним подручјима, као и на свим сливовима који по својим природним особеностима треба у скорој будућности да буду обухваћени неким од видова заштите.
Забранити градњу било које МХЕ у заштићеним подручјима природе.
Забранити градњу МХЕ на потоцима малог протока, где не постоје ни најмањи интереси Електропривреде Србије.
Редефинисати процедуру издавања услова заштите природе, у којој поред Републичког завода за заштиту природе, треба да учествује управљач заштићеног природног добра, као и Министарство заштите животне средине.
Обезбедити да Закон о заштити природе буде изнад Закона о планирању и изградњи, када су у питању заштићена природна подручја.
Укинути делове Уредбе о подстицајима производње Обновљивих извора енергије који се односе на МХЕ, јер она уноси недопустиве диспаритете и подстиче изградњу и оних МХЕ које најчешће нису ни обновљив ни еколошки пожељан вид енергије.
Преиспитати све до сада издате дозволе за грађење МХЕ у циљу утврђивања законитости спроведених процедура.
Ревизију пројеката и анализу утицаја на животну средину поверавати компетентним неутралним организацијама а не оним које су изабрали инвеститори за израду позитивних ревизија и мишљења.
Анализе утицаја морају бити обавезне за све МХЕ, без обзира на инсталисану снагу, јер се често дешава да МХЕ и мањих инсталисаних снага имају веома неповољне утицаје на животну средину, пошто се налазе у еколошки и социјално веома осетљивом и рањивом окружењу.
Изменити методику за одређивање услова за обезбеђивање еколошког протока низводно од водозахвата јер су прописане величине (10% од просечног протока) недовољне, па се на неким деоницама водотока од по 10-км дешава да су потпуно остале без воде у сушним периодима, јер се целокупни проток усмерава у цеви.
Обезбедити и суштинско учешће локалних заједница и локалног становништва у процесу издавања услова, мишљења, сагласности и дозвола, које се тичу МХЕ.
Јавне презентације Урбанистичких пројеката за МХЕ организовати у месним заједницама на чијој територији се планира изградња.
Пре издавања било каквих дозвола , формирати независан тим стручњака који ће минимум две године испитивати реку и живи свет, пронаћи све заштићене и строго заштићене врсте животиња, биљака и гљива и направити објективну студију о реци и екосистему.


·        28.5.2019. СМЗСП је био на  јавној расправи десетогодишњег плана управљања Парком природе. Том приликом су предате примедбе Марка Шћибана, Драгане Божиновић, Душана Митића и Сергеја Иванова. 
·        31.5.2019. представници СМЗСП били су на протесту у Београду испред УНикредит банке која даје кредите за градњу МХЕ.
·        9.6.2019. примећен је тзв. инвеститор у Топлом Долу.
·        10.6.2019. Ривервоч, Бенквоч, Сачувајмо плаво срце Европе, Еуронатуре, Право на воду у посети Савезу месних заједница Старе планине у Темској 10.6.2019. уз присуство новинара из Аустрије, Немачке, Енглеске... Разговор посвећен проблему изградње деривационих хидроелектрана.
·        6.6.2019. Учешће Савеза на трибини у Српској академији наука и уметности (САНУ) – Драгна Божиновић.  АПЕЛ САВЕЗА МЕСНИХ ЗАЈЕДНИЦА СТАРЕ ПЛАНИНЕ АКАДЕМИЈСКОМ ОДБОРУ „ЧОВЕК И ЖИВОТНА СРЕДИНА“ РАДИ СТАВЉАЊЕ ФОКУСА НА ИСТРАЖИВАЊЕ ЖИВОГ СВЕТА КОЈИ СЕ УНИШТАВА ИЗГРАДЊОМ МХЕ 
·        12.6.2019. Протест  на митингу Александра Вучића у Књажевцу где није дозвољен приступ са обележјима Савеза и транспарентима против МХЕ.
·        15.6.2019. Састанак са Омладинским центром ЦК13 из Новог Сада.Упознавање са историјом настанка Савеза месних заједница Старе планине. Проблемима, са посебним освртом на проблем градње деривационих хидроелектрана на старој планини и уопште у Србији.
·        26.6.2019. представници Савеза вршили су обавештавање и на Зајечарској гитаријади.
·        5.7.2019. Хитан апел МЗЗС за инспекцијски надзор ради вађења цеви из корита реке МХЕ „Звонце“

·        12-27.7.2019. одржан научно истраживачки камп у Темској уз свесрдну помоћ СМЗСП. Борба за реке Старе планине се наставља! НИДСБЕ „Јосиф Панчић“ је заједно са Биолошким друштвом "Др Сава Петровић", Друштвом младих истраживача "Бранислав Букуров" и Удружењем "Темска", а у сарадњи са Савезом месних заједница "Старе планине" организовало едукативно-истраживачки камп у селу Темска који се одржао у периоду од 13 до 27. јула. Током кампа на коме је учествовали 52 људи, радила су се истраживања биодиверзитетског богатвста и лепоте Старе планине. Прикупљени су значајни подаци о различитим групама који само говоре у прилог важности овог подручја и његовог очувања.
·        18.7.2019. председник Савеза месних заједница Старе планине,Небојша Илић Ћама са стражом зауставио булдозер на путу Темска - Топли До. Након обављеног разговора из ког се сазнало да човек гради приватни пут, наставио је даље.
·        20.7.2019. године Месна заједница Темска организује 10. по реду "Фестивал Старопланинске хране". Почетак фестивала је у 16 часова а свечано отварање у 18 часова уз присуство СМЗСП. 
·        20.7.2019. Апел КАБИНЕТУ МИНИСТРА БЕЗ ПОРТФЕЉА ЗАДУЖЕНОГ ЗА РЕГИОНАЛНИ РАЗВОЈ И РАД ЈАВНИХ ПРЕДУЗЕЋА
Национални тим за препород села Србије
Булевар Михајла Пупина 2а
11070 Београд
Свим члановима тима
Поштовани,
Приликом формирања Националног тима за препород села Србије, сви учесници свечане конститутивне седнице говорили су о поражавајућем стању села у Србији, њиховом значају за државу и нацију и потреби хитног поправљања таквог стања. Бићемо слободни да цитирамо њихове изјаве.
Председник државе: „Опстанак села је од пресудног значаја за Србију и важно национално и безбедносно питање. Србија се суочава са депопулацијом становништва, па губимо и село и људе и то је ужасан проблем за земљу. За Србију је село од пресудног значаја и све што ви смислите да треба да се уради – подржаћемо..."
Глумац Ненад Јездић: „Смртоносна епидемија пусте земље шири се рубним подручјима и злокобно прети да затре српско село, које је одржало Србију, нахранило нас и отхранило. Са нестајањем села, нестала би и Србија. Пробудимо се, ставимо прст на чело, сви који желимо добро Србији. Употребимо сва знања и могућности да спасимо српско село..."
Владика Милутин: „Радујем се овом подухвату, озивети села је нача света дужност...“.
Песник Љубивоје Ршумовић:“ Држава мора да нађе прави начин да подстакне да се у Србији, посебно на селу, рађа више деце ...“
Председник Скупштине АП Војводине Иштван Пастор: „Без препорода села, нема препорода Србије. Када говоримо о препороду села, говоримо о условима живота - о томе да ли има лекара, какви су путеви, инфраструктура, јавни саобраћај, има ли интернета...“.
Ми сматрамо да онај који се прихватио задатка да пронађе и предложи мере и начине за препород Српских села има, пре тога и више од тога, задатак да предложи моментално заустављање уништавања тих истих села. Говоримо о пошасти масовне изградње тзв. „малих“ деривационих, цевоводних хидроелектрана које се по правилу граде у неразвијеним деловима Србије, у атарима села, па и у самом селима која ви треба да препородите. Да би се ишта препородило мора се прво сачувати живо. Насеља су одувек настајала и опстајала поред река и воде. Уништавање река, због којих и поред којих су села настала у корену обесмишљава њихово постојање. Не прихватамо и не пристајемо да су неколицина похлепних и њихов профит важнији од река и села Србије. Поред оправданог противљења локалног становништва и шире јавности Србије, штетност оваквог начина производње електричне енергије потврђује и наука (Српска академија наука и уметности-САНУ која је одржала и Симпозијум о утицају МХЕ на животну средину са недвосмисленим закључком најстручнијих научника да је такав утицај погубан), Академија инжењерских наука Србије-АЙНС и друге научне институције, као и бројни признати научници Србије).
Закључак:
Као представници месних заједница са Старе планине, које имају и највећи проблем са свим горенаведеним, тражимо од вас да предложите Председнику Србије, Влади Републике Србије и Парламенту Републике Србије хитну обуставу изградње свих деривационих цевоводних мини хидроелектрана које уништавају српске реке и села.
Како је ваш задатак препород српских села, а тим више и њихова заштита од уништавања ваша је обавеза да ово предложите, а како се председник Републике Србије обавезао да прихвати сваки ваш предлог, сматрамо да је ово наше тражење више подсећање да свако уради оно што је дужан и на шта се обавезао.
Спасимо српске реке због српских села а српска села због Србије а све то због будућности државе и нације и опстанка живота на нашој планети.
У Темској, 20.07.2019. године
Савез Месних заједница четрдесет села на Старој планини општина Града Пирота, Општине Књажевац и Димитровград)
Председник Савеза месних заједница Старе планине:
Небојша Илић
Село Темска, тел. 063-680-298
За председника Савеза месних заједница Старе планине
Председник надзорног одбора:
Душан Митић
·        21.7.2019. Еколошка револуција на Старој планини. https://youtu.be/4yDDR5WUWoo
Страже Савеза месних заједница Старе планине, 21.7.2019. Темска, Јања, Рудиње, Топли До
21.7.2019. године Савез месних заједница Старе планине је показао своју снагу и спремност да брани своје реке, и то на више места у исто време. Организујући Страже по Старој планини. Такође је данашњи дан показао да имамо искрене пријатеље и савезнике као што је Удружење "За чесме" из Зајечара, Удружење "Темска", Камп "Стара планина Темска", Друштва младих истраживача "Бранислав Букуров", Биолошког друштва "Сава Петровић", Научно-истраживачко друштво студената биологије и екологије "Јосиф Панчић"... Захваљујемо свим људима и организацијама које нас подржавају, узевши активно учешће.
·        31.7.2019. пријаве шумарској и водној инспекцији поводом МХЕ „Мездреја“
Инспектор за шумарство: Управа за шуме, Одељење шумарске и ловне инспекције, Одсек шумарске и ловне инспекције Ниш –
инспектору Милану Грбовићу
 Републичка дирекција за воде, Одељење водне инспекције, Одсек водне инспекције Неготин, за подручје Зајечарског управног округа –
Инспектору Миодрагу Милановићу
Пријава радова у кориту стогодишњих вода и постављање цевовода у кориту реке приликом изградње МХЕ“Мездреја“ са акумулацијом на Црновршкој реци, у атару села Црни Врх.
·        У петак, 23.8.2019. Савез месних заједница Старе планине је одржан састанак са почетком у 20 часова. Састанак ће се одржати у Темској у просторијама МЗ 
С обзиром на драматичне околности које се тичу нових напада на реке Старе планине
Савез месних заједница Старе планине, је на свом састанку одржаном 23.8.2019. године у просторијама МЗ Темска уз присуство великог броја представника месних заједница, домаћих и страних гостију, као и стручних саветника,

ДОНОСИ ОДЛУКУ
О регрутовању чланова за формирање солидарних стража

Позивамо представнике месних заједница да оформе групу од најмање пет стражара који ће се одазвати на први позив нападнутог села.
Списак са именима, местом боравка и телефонима. Потребно је хитно (у року од три дана) доставити писменим путем председнику Савеза месних заједница Старе планине, Небојши Илићу или председнику МЗ Темска Томиславу Панчићу.
Темска.Позивамо представнике месних заједница и све чланове Савеза.
24. августа 2019. год. Одржање биодиверзитета Старе планине, само је једна од многобројних еколошких тема о којој ће се дискутовати на јавној трибини у суботу од 16 часова.
·        Август 2019. током пожара на Старој планини, учешће узели чланови СМЗСП од контаката са Центром за ванредне ситуације, излазака на терен, до комуникције са управљачем ПП „Стара планина“
·        СМЗСП учествовао је на еколошкој јавној трибини коју је организовало удружење "За чесме" 24.8.2019. у селу Балта Бериловац.
·        Учешће Савеза месних заједница на скупу  у селу Јеловица на Старој планини.
·        Скуп у Топлом Долу
·        Долазак тзв. Инеститора МХЕ  Јосића у Топли До и његово истеривање из Топлог Дола 28.8.2019.
·        1.9.2019. Након одржаног збора грађана у Топлом Долу, формиране су 24. часовне страже које ће контролисати могући улазак тзв. инвеститора деривационих МХЕ. Позивамо све заинтересоване да се прикључе стражама и узму учешће у дежурству. Без сагласности народа који живи на Старој планини више нема градње деривационих хидроелектрана.
·        7.9.2019. упућено је обавештење свим медијима о ванредном стању и грађанској непослушности због незаконите градње МХЕ
·        7.9.2019. непрекидне страже у Топлом Долу 24 сата.
·        12.9.2019. Народна посланица Марија Јањушевић у обиласку градилишта деривационе хидроелектране "Мездреја" у селу Црни Врх на Црновршкој реци (Стара планина). За МХЕ "Мездреја" је вршена чиста сеча шуме и цеви су полагане у корито великих вода, што је законом строго забрањено. Подсећамо, прошло је више од месец дана од пријава које смо послали надлежним инспекцијама.
·        17.9.2019. Писмо Вучићу у коме се захтева мораторијум на МХЕ на српском, енглеском и француском језику послато на бројне адресе у земњи и иностранству
·        17.9.2019. Конференција за новинаре Савеза месних заједница Старе планине у Скупштини Републике Србије на којој се тражи мораторијум на МХЕ.
·        19.9.2019. на јавном слушању у Републичкој скупштини представници СМЗСП Марко Шћибан и Драгана Божиновић говорили су на тему стања вода у Србији.
·        20.9.2019. године са почетком од 20:30 часова  Савеза месних заједница Старе планине да у организује састанак Савеза. У просторијама МЗ Темска.
·        20. септембра у 9 часова и 30 минута испред зграде Скупштине града Пирота када се одржава седница протест да подсетимо одборнике да је њихова света обавеза да раде за добро свог народа а не својих личних интереса.Организовање више протеста у Пироту на дан заседања градске скупштине.
·        24.9.2019. године СМЗСП ограђује се јавно од изјава Александра Јовановића Ћуте
Поводом објаве којом се Александар Јовановић самопрогласио за представника села Темске у делегацији коју је сам саставио, а коју ће примити председник Србије, Савез месних заједница Старе планине и Месна заједница Темска објављују:
Свако може да представља себе онако како хоће али да би неко представљао друге мора бити одабран од тих других и мора их представљати у договору са њима. Како никаквих разговора и договора са састављачем делегације око њеног састава није било обавештавамо јавност да у поменутој делегацији нема представника Савеза месних заједница Старе планине нити села Темске. Без обзира што налазимо за потребно да јавности саопштимо ову истину желимо делегацији пуно успеха на поменутом састанку а на добробит река Србије и будућих генерација.
У Темској, 23. септембра 2019.г. Председник Савеза МЗ Старе планине Небојша Илић
Председник МЗ Темска, Томислав Панчић
·        27.9.2019. СМЗСП организује правну одбрану у случају изградње МХЕ у Топлом Долу. Рери је Савезу писменим путем исказао захвалност на сарадњи на овом случају.
·        Организовање протеста у Топлом Долу 29.9.2019. године. Протест против изградње деривационих хидроелектрана на Старој планини.
ТОПЛИ ДО, 29.9.2018. У 12 ЧАСОВА.
·        1.10.2019. СМЗСП доказало је да је градоначелник Пирота Владан Васић износио неистину када је више пута изјавио у јавности да су за Просторни план Општине Пирот у којем се налазе МХЕ гласали сви одборници и приложили смо записник са наведеног заседања где постоји записано противљење Душана Митића.
Митић Душан каже, да околности у које доносимо овај План, и ситуација у земљи, локално су крајње неповољни, па ће вероватно и такав План да нам буде.
Указује да 44% наше територије је у Парку природе, 32 у Коридору, нешто је и у специјалном резервату природе Јерма, тако да ми мање од 20% територије суверено и самостално планирамо. Када се томе дода да се сви ови планови доносе на крајње не демократски начин, наметање планских решења, а не уз аргументе и уважавање ставова грађана, онда може да се замисли како изгледа Просторни план наше Општине, тим пре што нисмо способни чак ни да своје одлуке одбранимо, и да их уградимо у Просторни план, што је просто елементарна обавеза јер Просторни план треба да садржи наше стратегије, наше одлуке, наше идеје, итд., шта ћемо од нашег простора да радимо.
Каже:
,,ја мислим да овако просторне планове не доносе ни земље које су на магарећој стази а камо ли на Европском путу, осим оних који ће вечито на Европском путу да буду.
На том Европском путу ће мо неки да помремо, а неки ће да стекну пензије као водичи ка Европи.
Интересантно је како се овде, у односу на наш Просторни план, тражи и текако да се уграде одређена планска решења из виших планских аката, као што је Топлодолска река, али се не тражи да се уцртају све варијанте, што је такође законска обавеза из Просторног плана инфраструктурног коридора. У том Просторном плану, задња важећа Уредба, стоји да су све четири варијанте, и да је обавеза локалних самоуправа да ускладе планове са тим документом (све четири варијанте).
Такође стоји да ће коначни одабир између варијанти се десити након израде одговарајуће техничке документације и одговарајуће анализе, која се није десила, а издата је локацијска дозвола за долинску трасу. Дакле, срамно, јадно, безаконито, бедно, али иду избори нови, па ће мо да видимо шта ћемо да радимо''.
Даље указује на израду хидроелектрана на Старој планини ,,једна потпуна катастрофа.
Даље каже:
,,да брука буде још већа, та идеја је иницирана од нас одавде, дакле, она је наша идеја да упропастимо сопствене реке. Незнам за које користи, то неко треба да ми објасни.
Једнако подржавам, или се једнако противим, изградњи свих хидроелектрана''.
Указује да на сливу Топлодолске реке и Темштице, где се раде 8 хидроелектране, зарад чије изградње се уништава 42км токова река. У овом конкретном случају, указује да чак нису имали обзира ни према насељеним местима Топли До и Засковци, нису имали обзира јер су зарад изградње ових хидроелектрана захваћени делови водотка који протичу кроз насеља.
Каже:
,,Овако нешто, по мени, не би могло да буде реализовно нигде, осим на беживотној планети. Значи, уопште да нема насеља, људи, оваква једна сулуда идеја не би могла да буде реализована нигде.
Заиста се поставља питање, зарад којих интереса ми то радимо, и ја сам, додуше, убеђен да таква једна ствар неће моћи да се реализује, чак и да ми овде данас зажмуримо над овим, и онемогућимо ову једну потенцијалну велику опасност. Ја мисли да то неће моћи да се реализује, али ће остати једна лоша ствар а то је да ми сами нисмо били свесни тога шта радимо, а да су нам можда неки други отворили очи, или нас спашавали од нас самих.
Ја не знам заиста ко кога овде бира, ко кога овде представља, и какве ми обавезе имамо. Не бирају нас ни јајчари, ни јајаре, ни љубемискини, ни дакотре, ни кампање, него нас бирају грађани Пирота. Ми треба да у договору са грађанима Пирота да овде реализујемо наше планове. Нажалост, наши грађани немају ту навику да учествују, и користе своје право, када се раде просторни планови, а локална самоуправа се својски труди да јавни увиди буду што тајнији, тако се на пример дешава да запослени у локалној самоуправи не знају када се одржава јавна седница у вези Просторног плана.
На нашу срамоту, ми нисмо ни на који начин учествовали у изради Просторног плана Србије, иако су многи градови имали посебне седнице са само том тачком дневног реда''.
Позива одборнике да гласају за избацивање малих хидроелектрана из Просторног плана, и уцртавања свих траса аутопута, и уцртавање Топлодолске реке.
·       2.10.2019. СМЗСП јавно се оградио од договора који су Александар Јовановић Ћута и Александар Панић постигли код председника Вучића у којем су се договорили да се МХЕ не граде у заштићеним подручјима, а што је већ противно законима Републике Србије. Савез се изјаснио да је против изградње МХЕ на целој територији Србије и много пута истакао да је замењена теза и да МХЕ не постижу икакву економску рачуницу да би уопште биле релевантне као извор обновљиве енергије.
·        3.10.2019.  представници СМЗСП помогли у истеривању инвеститора у Жиљцима у Брусу.
·        1.12.2019. СМЗСП је добио грант од Фри ривер фонда из Аустрије за упорну борбу за одбрану река.
·        15.11.2019. предсатвници Савеза су подржали и били присутни на великом протесту против загађења у Бору.
·        16.11.2019. Одлазак на протестни скуп у Новом Саду који је организовао Еколошки фронт Нови Сад. Представници Савеза су водили скуп и говорили мређу бројним представницима струке и активиста.
·        18.11.2019. Предати  примедбе и коментаре Општини Књажевац на Урбанистички пројекат за изградњу Спортско-рекреативног центра на грађевинској парцели 6 на Јабучком равништу, Стара планина, Општина Књажевац,Одељење за урбанизам, комунално-стамбене и имовинско правне односе, Општинска управа Књажевац...
·        20.11.2019. почело је одузимање регистрованог оружја представницима СМЗСП. Активисткињу Мињу Николић полиција је одвела на полиграф у Ниш.
·        21.11.2019. У категорији "Први глас грађана" награда је уручена Савезу месних заједница Старе планине за борбу против малих хидроелектрана, коју је уручио активиста Филип Вукша. Представници Савеза су истакли да они окупљају "ветеране у борби за очување природе" и поручили "онима који имају моћ" да прекину са "суицидном политиком". 
·        27.12.2019. Учешће Савеза на међународној конференцији у Сарајеву , RiverTalks Conference где је направљена Декларација о одбранио река. Учествовао је Душан Митић као аутентични представник ове одбране и као први покретач овакве декларације 2007. коју су тада потписали представници свих политичких партија у Пироту.
·        Од 6. до 8. 12. 2019. представници СМЗСП присуствовали су обуци ради реализације пројекта стварања Музеја одбране река на Старој планини чији су аутори и реализатори.
·        Од 7.12. 2019. представници СМЗСП укључени су свакодневно у одбрану од градње МХЕ на реци Папратни која и даље у овом тренутку траје и постављање обележја Савеза месних заједница Старе планине (6.1.2019) ().

·        8.12.2019. СМЗСП позван је на предавање и пријем код холандске сенаторке где се разговарало о заштити природе Србије.
·        14.12.2019. одржан је састанак СМЗСП у ТЕмској.
·        20.12.2019. победа Савеза месних заједница Старе планине и господина Војкана Станковића који је издејствовао уклањање МХЕ из Просторног плана Општине Књажевац. Усвајање одлуке о забрани изградње МХЕ на територији општине Књажевац залагањем и на предлог одборника Војкана Станковића из Горње Каменице (Савез месних заједница Старе планине).
·        Активности на заштити природе  и нарушавања биодиверзитета прекомерном сечом шума и другим негативним активностима  (активности Савеза ка Србијашумама и  Завода за заштиту природе Србије).
·        Примедбе Савеза у сарадњи са Друшвом за проучавање птица Србије и Удружењем „Темска“ на изградњи спортско рекреативног центра на Јабучком Равништу (Стара планина).

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis