понедељак, 28. новембар 2011.

Međunarodni dan planina 2011.godine

Autor: Miroslav Demajo

I ove godine, 11. decembra se obeležava Međunarodni dan planina. Ovaj datum je usvojen od strane OUN 2003. godine. Tema Međunarodnog dana planina za 2011. godinu je „Planinske šume“. Planinske šume su bitne za „zelenu ekonomiju“ i ublažavaju posledice globalnog zagrevanja. Ove šume su važne za ekološko zdravlje sveta.
Šume u planinama štite vodotokove koji obezbeđuju zdravu vodu za preko polovine čovečanstva. Planinske šume su dom velikog broja životinjskih vrsta, obezbeđuju hranu, ogrev i sirovine za razne proizvode za veliki deo čovečanstva. Danas su šume u planinama drastično ugrožene od strane čoveka, posebno one na planinama tropskih predela. Sve ovo kao posledicu ima eroziju, bujice, spiranje plodnog zemljista, presušivanje izvora vode. Na kraju, sve ove posledice će trpeti ljudi koji svojim nepromišljenim aktivnostima uništavaju planetu Zemlju.

Izvor: Planinarsko društvo Pobeda

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis