понедељак, 28. новембар 2011.

Sadnja ili seča

Nedavno je, u okviru strategije pošumljavanja Beograda, u Zvezdarskoj šumi zasađeno 400 stabala. To je dobra vest.
Međutim, ovo još uvek ne znači da je Zvezdarska šuma na sigurnom i da se konačno odustalo od seče, okrenulo sadnji. Podsećamo da još uvek nije usvojena studija zaštite Zvezdarske šume koja je još 19. aprila 2011. prošla javnu raspravu. Ko i zašto odugovlači? Ili neko možda sprečava usvajanje ove studije i stavljanje Zvezdarske šume pod kakvu-takvu zaštitu. S kojim ciljem?
Podsećamo takođe da urbanisti-betonisti nisu odustali od probijanja potpuno besmislenih saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu, ni od trase navodnog turističkog voza (zapravo još jedne saobraćajnice koja vijuga kroz čitavu šumu) sa očiglednom namerom da se šuma iskasapi i isparceliše kako bi se postavile osnove za neku buduću gradnju.
Urbanisti-betonisti nisu odustali ni od podizanja čitavog stambenog bloka u šumi, i to na klizištu, bezočno zanemarujući ne samo ekologiju već i bezbednost eventualnih budućih stanara.
Dakle, uprkos sadnji 400 stabala, urbanisti-betonisti i njihovi lakom zaradom zaslepljeni i izbezumljeni nalogodavci, nisu odustali od planiranog šumocida.
Ako je u pitanju igra, na jednom mestu sadimo da bismo na drugom mnogo više posekli, to neće proći.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis