понедељак, 24. јануар 2011.

Srbija pred izazovima globalnih klimatskih promena i njihovih posledica

Autor: Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa Beograd

Srbija je jedna od zemalja u zaleđu Mediteranskog regiona za koji se smatra da će biti posebno teško pogođen globalnim klimatskim promenama. Predviđa se da bi rast prosečnih temperatura na Balkanu mogao biti čak plus 6 stepeni Celzijusa što bi moglo doneti mnoštvo dramatičnih posledica uključujući česte suše, nedostatak pijaće vode, smanjenje poljiprivredne proizvodnje, pojave endemske gladi među siromašnim slojevima stanovništva, pojava epidemija, migracije stanovništva u potrazi za vodom i hranom, konflikti oko ograničenih resursa, itd. No, mi ne znamo ni približno kakve će sve posledice biti u pitanju ne samo što je teško praviti ovakva predviđanja nego i zato što u Srbiji nije bilo organizovanog istraživanja na ovu temu pa možemo, donekle, koristiti samo slična istraživanja koja su rađena za Italiju i Hrvatsku.

Nažalost, u Srbiji mnogi još misle da se globalne klimatske promene tiču samo nekih dalekih naroda u svetu i da ćemo mi ovde gledati na televiziji kako rastu okeani i nestaju neka ostrva i slično. Naročito je opasno što naše elite, a naročito privrredna i politička vrlo malo misle ili brinu o globalnim klimatskim promenama koje nam se približavaju – jedna egoistički zauzeta samo prvobitnim gomilanjem bogatstva a druga, ne manje egoistički, koncentrisana samo na sopstvenu dobrobit i preživljavanje do sledećih izbora i malo posle. Medijska elita, koja prati u stopu prve dve, upletena u dnevne drame poslovne i političke elite, takođe vrlo malo svog prostora i vremena posvećuje najvećoj pretnji dvadesetprvog veka i vrlo malo obraća pažnju na ono što, ponekad slabašnim glasom, najavljuje tranzicijom potisnuta intelektualna elita.

Izvor: Klimatske promene - studije i analize (Evropski pokret u Srbiji i Friedrich Ebert Stiftung)

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis