среда, 26. јануар 2011.

Srbija nikada nije bila prljavija

Autor: dr Miroslav Demajo
Komentar urednika rubrike Zaštita prirode sajta planinarskog društva Pobeda

Čitaocima rubrike Zaštita prirode želim srećnu 2011. godinu. Uz ove reči prilažem kao čestitku snimak beloglavih supova koji nam je poslao naš saradnik i ornitolog Brano Rudić. Još jedan prelep prilog ovog prirodnjaka.
Beloglavi supovi (Gyps fulvus)


A šta poručuju ove plemenite ptice koje održavaju higijenu po zakonima prirode? Da li nam žele lep život na planeti Zemlji ili nas uporozavaju na katastrofu?
Lično sam ubedjen da je u pitanju ovo drugo sa porukom skorašnje ekološke apokalipske koja uključuje i Srbiju. Nikada veće smeće u Srbiji (idite samo uz Dunav, od otpada se ne vidi obala). Krivolov, divlja gradnja - posebno po zaštićenim dobrima. Imamo ministarstva, agencije (agencije za reciklažu), a Srbija nikada nije bila prljavija. Naravno, kriv je narod koji pristaje da kroz poreze plaća beskorisnu birokratiju, ali još je krivlji što sam uništava svoje okruženje, a time ugrožava i svoj opstanak. Vranje je tražilo da se zabrani upotreba plastičnih kesa (prema podacima, količina bačenih plastičnih kesa može Srbiju da pokrije osam puta), a Ministrastvo čiji je to resor tvrdi da ne može da se zabrani njihova upotreba pošto nisu toksične. Donose zakon po kome se plaća kazna od 15000 RSD za ubijanje bubamare (svakako pozitivan korak), ali nisu u stanju da zauzdaju ilegalni ribolov i lov (u lovu u Srbiji učestvuju lovci iz EU koji su u svojim zemljama već pobili sve sto su imali, da ne pominjemo imena pojedinih zemalja čiji gradjani ilegalno krijumčare ptice iz Srbije). Investitori iz EU uništavaju poslednje veće planinsko tresetište Srbije na Staroj planini uz podršku naših vlasti koje sa druge strane odvajaju novac za naučne projekte koji se odose na zaštitu biodiverziteta. Trošenje novca uludo.
Ova rubrika ulazi u petu godinu. Mogu reći da sam zadovoljan brojem poseta ovoj stranici, posebno me raduje poseta ljubitelja prirode iz regiona tj. bivše YU. Rastali smo se, ali priroda ne poznaje granice. Neke države bivše YU su rešile pitanje otpada bolje od drugih (o tome je već bilo reči u ovoj rubrici). Ono što je tragično jeste npr. stav planinara koji ni prstom nisu mrdnuli kada je u pitanju uništavanje tzv. Nacionalnog parka ''Kopaonik'' ili Parka prirode ''Stara planina'', koji je centar biodiverziteta Balkana. Planinari Srbije doprinose uništavanju prirode kroz akcije kao što su ''Narcisima u pohode'' koje podržava Planinarski savez Srbije mimo svih pravila UIAA koja se odnose na zaštitu prirode i biodiverziteta planina. Veštački topovi prave sneg trošeći enormne količine vode i energije, a neki ljudi, za koje se ne može reći da nisu informisani, daju raznorazne izjave na TV da nema globalnog zagrevanja. A zašto onda naši ministri prisustvuju međunarodnim konferencijama o globalnom zagrevanju?
Ovim završavam moj komentar svestan da nema nade. Na kraju, mnoge su civilizacije nestale upravo zbog ekoloških katastrofa koje su same izazvale. O tome možete da pročitate u literaturi. Mnogo toga zavisi od nas samih ali, nažalost, većina stanovništva tako ne misli. Nema izgovora da nema posla, novca itd. Niko ne može da se pravda, da, kad već ima novac da kupi kesu grickalica, nije sposoban da tu istu kesicu baci u korpu za otpad, a o plastičnim flašama da i ne govorimo.

dr Miroslav Demajo
Predsednik Komisije za zaštitu prirode PD ''Pobeda''
Beograd, 22.01.2011.
Preuzeto sa: PD Pobeda - Zaštita prirode

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis