понедељак, 24. јануар 2011.

Mesto i uloga Srbije u procesu klimatskih promena

Autor: Aleksandar Kovačević, stariji gostujući saradnik, Oksfordski institut za energiju

Prema podacima Međunarodne agnecije energiju iz 2009. godine (podaci s eodnose na 2007.) intenzitet emisije gasova staklene bašte u odnosu na nacionalni proizvod u Srbiji je bio među najvećima na svetu – više od pet puta iznad svetskog proseka.

U odnosu na nacionalni proizvod računat po paritetu kupovne moći, emisija ugljen dioksida ostvarena u Srbiji svrstava ovu zemlju među prvih deset najznačajnijih emitera na svetu. Veću emisiju po jedinici nacionalnog proizvoda ostvaruju Irak i neke druge zemlje koje su značajni izvoznici fosilnih goriva. Ovo zahvaljujući izuzetnoj intenzivnosti gasova staklene bašte koja se u Srbiji koristi za proizvodnju relativno skromnog nacionalnog proizvoda. Naime, Srbija ostvaruje neobično mali nacionalni proizvod po jedinici utrošene energije – četiri puta manje od svetskog proseka i najmanje šest puta manje od proseka zemalja OECD. Dakle, utrošena energija u Srbiji sadrži natprosečnu količinu gasove staklene bašte i produkuje ekonomski rezultat koji je ispod proseka. Ta okolnost progresivno svrstava Srbiju među najsiromašnije zemlje na Evropskom kontinentu.

Izvor: Klimatske promene - studije i analize (Evropski pokret u Srbiji i Friedrich Ebert Stiftung)

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis