петак, 21. јануар 2011.

Zvezdarska šuma u Međunarodnoj godini šuma

Rezolucijom Generalne skupštine UN-a broj 61/193 od 20. decembra 2006. godine 2011. godina je proglašena  Međunarodnom godinom šuma.
Postaraćemo se da u Međunarodnoj godini šuma:
Sva stabla Zvezdarske šume ostanu na broju.
Da šumu ne osakate saobraćajnice.
Da je ne ispreseca trasa turističkog voza.
Da je ne opterete novi stambeni ili komercijalni kvadrati.

Da je ne uguše asfalt i beton.
Da je ne ugrozi gradnja bilo koje vrste.
Postaraćemo se da Zvezdarska šuma ne bude pretvorena u saobraćajno-stambeno-komercijalni kompleks. I time uništena. Da ne bude svedena na par međusobno odvojenih, oskudnih parkića, koje će se brzo istopiti.
Postaraćemo se da Zvezdarska šuma dobije plan čiji je cilj njeno očuvanje i unapređenje, ne sakaćenje u ime bilo kakvih i bilo čijih interesa. Ili zarada bilo čije betonirane i betonom opsednute svesti.
Tražićemo od elektrodistribucije da ubuduće, u slučaju bilo kakvih radova, budu mnogo pažljivijji nego dosad. Nije nužno da se zbog bandera uništava čitav šumski pojas. Zatražićemo da EDB, novim sadnicama ublaži već počinjenu štetu.
Šume su pluća ove planete, šume su zaštita od pretećih klimatskih promena. Bez šuma nećemo opstati. Zato im Ujedinjene nacije i posvećuju ovu godinu.
Zvezdarska šuma je plućno krilo grada Beograda. Zvezdarska šuma doprinosi poboljšanju klimatskih uslova u gradu. Zato očekujemo od gradskih vlasti da ne dozvole njeno kasapljenje, predviđeno nacrtom regulacionog plana.
Nije sve u profitima. Korist od šume je opšta i daleko je važnija od zarada koje bi nekima mogla da donese. Korisno se ne može svesti na profitabilno. Novac ne može da se diše.
Ne treba nam više betona i asfalta. Ne treba nam više saobraćajnica, kamiona, automobila i kamiona. Neophodno nam je više zelenila.
Zavod za zaštitu prirode radi studiju zaštite Zvezdarske šume. Ta studija je veoma važna. Nedopustivo je da urbanistički plan ne uvaži njena rešenja. Ne može se doneti ekološki valjani plan Zvezdarske šume pre ili mimo ove studije.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis