среда, 22. децембар 2010.

Zabranimo seču Novogodišnjih Jelki!

Planinarsko društvo Pobeda iz Beograda je pokrenulo inicijativu za zabranju seče novogodišnjih jelki. Podržavamo ovu inicijativu.
Izvor: Zabranimo seču Novogodišnjih Jelki!
Svakog decembra u Srbiji se poseče oko milion stabala mladih četinara, prvenstveno smrče i jele. To pokazuju i slike na gradskim pijacama, gde veliki broj prodavaca, na taj način, zarađuje novac. Takvo ponašanje direktno je sankcionisano postojećim Zakonom, ali se i pored toga nastavlja.
Iako Zakon o šumama, eksplicitno navodi da je zabranjena seča četinarskih stabala za novogodišnje i druge praznike, situacija na pijacama još jednom dokazuje da svako pravilo ima svoj izuzetak. Osim toga, Zakon govori i o načinu stavljanja u promet zimzelenih stabala, gde stoji da jedino ako su propisno obeležena, odnosno ako imaju otpremnicu, stabla mogu da se prodaju.

Ono što je interesanstno je činjenica da se četinari mogu razmnožavati samo iz semena, a da bi mlada smreča mogla da donosi plod i seme, za to joj treba 30 godina. U dosta slučajeva ljudi odsecaju celo odraslo stable ne bi li uzeli samo njegov gornji deo koji bi služio kao ukras.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis