среда, 22. децембар 2010.

Udišemo zagađen vazduh

Trećina građana Srbije oboli od hroničnih bolesti zbog zagađenja životne sredine. Najveći zagađivači automobili, termoelektrane i kućni dimnjaci.
Svake godine, u Evropi oko 380.000 ljudi umre od posledica zagađenja životne sredine. Iako za Srbiju nema preciznih podataka, procenjuje se da oko 30 odsto hroničnih bolesti u našoj zemlji nastaje kao posledica lošeg ophođenja prema okolini u kojoj živimo.

Građani smatraju da su ulice, posebno one prometnije, u našoj prestonici veoma zagađene, a ogromna buka i velike količine izduvnih gasova u njima, i dalje predstavljaju najveći problem.
Zagađenje životne sredine utiče na povećanje broja obolelih od malignih bolesti, deca se rađaju sa deformitetima, a sve više parova ima problem sa sterilitetom, ističu stručnjaci.
"Zagađenje, bilo da je hemijsko ili radioaktivno, povećava oboljenja od malignih bolesti, a buka veoma štetno utiče na psihičko stanje ljudi", kaže doktorka Jasmina Dabetić iz Doma zdravlja "Savski venac".
Trećina stanovnika u Srbiji udiše zagađen vazduh, a vodeći na listi trovača i dalje su automobili, termoelektrane i kućni dimnjaci, navodi RTS.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis