уторак, 21. децембар 2010.

Beogradski sindikat na Kustendorfu

MUZIČKI PROGRAM- Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti svetski poznatih muzičkih zvezda upotpuniće, sada već svima poznati kustendorfski noćni život. U muzičkom programu, ovogodišnjeg Festivala, nastupiće: Ngoma Afrika bend iz Tanzanije, Manuška orkestra iz Francuske, legenda sola, fanka i roka AndreVilijams (SAD), Farmers Market - norveški sastav koji svira balkansku muziku i originalna srpska muzička atrakcija, sastav Beogradski sindikat.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf, održava se od 5. do 11. januara 2011. godine u Drvengradu na Mokroj Gori, u organizaciji „Rasta International“ i pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije.  Kao i predhodnih godina, Festival je posvećen budućim filmskim stvaraocima i velikanima savremenog autorskog filma.
Za učešće u TAKMIČARSKOM PROGRAMU festivala konkurisalo je više od 400 filmova mladih filmskih autora i studenata filmskih škola iz čitavog sveta. U finalnoj selekciji, takmičiće se 20 filmova iz 13 zemalja: Bugarske, Italije, Libana, Makedonije, Poljske, Rusije, SAD, Slovačke, Srbije, Turske, Hrvatske, Švajcarske i Švedske. Raznolikost tema i žanrova, kao i zavidan kvalitet pristiglih filmova obećavaju da će nadmetanje za nagrade biti uzbudljivo i neizvesno. Međunarodni žiri koji čine Vensan Maraval (producent i jedan od osnivača kompanije „Wild Bunch“), Ričard Brik (producent i profesor na Univerzitetu Kolumbija) i prof. dr Iva Draškić Vićanović, nagradiće najbolje filmove Zlatnim, Srebrnim i Bronzanim jajetom.
Program RETROSPEKTIVA VELIKANA posvećen je jednom od najznačajnijih filmskih autora današnjice, Abasu Kjarostamiju koji će, kao gost Kustendorfa, održati nekoliko radionica. U okviru ovog programa biće prikazani filmovi Gde je kuća moga prijatelja? iz 1987. godine, Krupni plan iz 1990. godine, Kroz maslinjake iz 1994. godine i Ukus trešanja koji je osvojio Zlatnu palmu na filmskom festivalu u Kanu 1997. godine.
Program SAVREMENE TENDENCIJE predstaviće neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije i njihove autore – goste festivala, koji će nakon projekcija svojih filmova održati radionice. U sedam festivalskih dana biće prikazana ostvarenja kao što su Varljivo sunce 2 – Egzodus, poznatog i nagradama ovenčanog ruskog režisera Nikite Mihalkova, koji je po drugi put gost Kustendorfa, norveški film Nemirna voda reditelja Erika Popea, film Pismo Eliji– svojevrstan omaž kultnom režiseru Eliji Kazanu koji su zajedno režirali Martin Skorseze i Kent Džouns, i najnoviji film Abasa Kjarostamija Overena Kopija. U ovom programu se nalaze i dva češka filma – Češki mir, zajedničko ostvarenje mladih režisera Filipa Remunde i Vita Klusaka, kao i češki kandidat za najbolji strani film na 83. dodeli Oskara, Kavasakijeva ruža, režisera Jana Hrebejka. Gael Garsija Bernal, poznati glumac i jedan od desetoro reditelja okupljenih oko filma Revolucija, kao gost Festivala, daće poseban pečat ovom programu, upoznajući nas sa temom Meksičke revolucije i njenim posledicama sto godina kasnije.
PRATEĆI PROGRAM podsetiće nas na neka od najvažnijih filmskih ostvarenja prošlih vremena. U okviru ovog programa imaćemo priliku da vidimo filmove jednog od najznačajnijih čeških autora Otakara Vavre, Romansa za trubu iz 1966. godine i Čekić za vešticeiz 1969. godine. Ovaj stogodišnjak, živa legenda filmske umetnosti biće specijalni gost ovogodišnjeg Kustendorfa. U ovom programu biće prikazana restaurirana kopija filma Roma kultnog autora Federika Felinija i nezaboravni, američki filmski hit iz 1955. godine Istočno od raja Elije Kazana. Pored mnogobrojnih iznenađenja, u ovom progamu će biti prikazano ostvarenje Doviđenja, kako ste? srpskog reditelja Borisa Mitića i film Marilena iz P7rumunskog reditelja Kristijana Nemeskua.
MUZIČKI PROGRAM- Svake večeri, nakon projekcija i radionica, koncerti svetski poznatih muzičkih zvezda upotpuniće, sada već svima poznati kustendorfski noćni život. U muzičkom programu, ovogodišnjeg Festivala, nastupiće: Ngoma Afrika bend iz Tanzanije, Manuška orkestra iz Francuske, legenda sola, fanka i roka AndreVilijams (SAD), Farmers Market - norveški sastav koji svira balkansku muziku i originalna srpska muzička atrakcija, sastav Beogradski sindikat.
Festival će ugostiti pomenute autore i glumce, te brojne mlade filmske autore i studente filmskih škola iz celog sveta, kao i druge eminentne goste iz sveta filma.
Kustendorf

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis