четвртак, 16. децембар 2010.

Sprečen pokušaj seče u Zvezdarskoj šumi

U utorak uveče, oko 18 časova, pokušana je seča par stabala u Zvezdarskoj šumi, u predelu iznad KBC Zvezdara. Seču su, brzom i odlučnom akcijom, zaustavili stanovnici obližnjih kuća. Okupili su se i zatražili od ekipe nalog za seču koga, naravno, nije bilo. Pozvali su policiju. Drvoseče su ipak uspele da oljušte jedno drvo i ostave ga bez grana, ali je stablo ipak sačuvano.

Zanimljivo je da je seča pokušana upravo u pravcu kojim bi trebala da bude probijena nova saobraćajnica, u narctu regulacionog plana Zvezdarske šume nazvana Nova 1. Slučajna podudarnost? Ili nečiji pokušaj da se proveri reakcija na planirani masakr?
U svakom slučaju, Zvezdarci su još jednom pokazali da ne daju nijedno stablo svoje šume i da su spremni da šumu brane od drvoseča svake vrste.
Pozivamo asve Zvezdarce na oprez. Budimo budni – svašta se još može očekivati. Motrimo šta se dešava u šumi. Na bilo šta sumnjivo, bilo kakvu seču, bilo kakvu gradnju, zovimo policiju i inspekciju. Svi smo mi šumska straža. Od svih nas zavisi da li ćemo uspeti da sačuvamo ovu svima nama dragu i čitavom gradu dragocenu šumu.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis