петак, 17. децембар 2010.

Čuvaju „pluća grada“

Izvor: Pravda

Zaštitari uz građane
Na delove novog regulacionog plana, koji se odnose na Zvezdarsku šumu, zamerke imaju i nadležni iz Gradskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, koji u potpunosti podržavaju napore Zvezdaraca za očuvanje ove zelene celine.

– Zahtevi građana su opravdani, pa smo zato platili izradu studije, koju trenutno radi Republički zavod za zaštitu prirode, o stavljanju ove oblasti pod zaštitu. Ako ova studija prođe proceduru, nijedno stablo iz Zvezdarske šume neće smeti da bude posečeno – kažu u Sekretarijatu.

Retke biljne vrste, kolonije veverica, ježeva, sova i detlića, ali i čitavo „levo plućno krilo prestonice“, kako mnogi zovu Zvezdarsku šumu, moglo bi biti ugroženo ukoliko, u svom neizmenjenom obliku, bude usvojen novi regulacioni plan Beograda, koji je trenutno na javnom uvidu.

Grupa građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ već više od godinu i po dana pokušava da spreči izgradnju saobraćajne trake široke četiri metra, koja bi trebalo da krivuda kroz šumu, krčeći pred sobom zelenilo i rastinje, ne bi li njome prošao turistički vozić, koji je predviđen nacrtom ovog plana.
Dejan Simonović, jedan od članova udruženja, kaže da bi gradnja saobraćajnice nanela višestruku štetu omiljenom izletištu žitelja ove gradske opštine.
– Šumsko zemljište bi prestalo da diše, tuda bi divljali automobili, a duž puta stvarale bi se deponije. One koji su takav plan napravili šuma očigledno ne zanima, jer planiraju da poseku 3,4 hektara rastinja zbog turističkih vozića. Nastavićemo borbu akcijama na terenu, putem interneta i podnošenjem amandmana na delove plana, a ako ga usvoje, pomoć ćemo tražiti i od domaćih i stranih sudova – priča Simonović, dodajući da je udruženje nedavno, uz podršku gradonačelnika Đilasa, uspelo da spreči seču više od dva hektara šume iznad KBC „Zvezdara“.
Urbanisti su tim povodom izjavljivali da prvobitnim planom izgradnje bolničkog objekta „nije bila predviđena seča ni jednog zdravog stabla, već samo šiblja i slabijih stabljika“, ali da se zbog protesta građana odustalo i da će on biti građen u Preševskoj ulici. Ipak, novi plan podrazumeva da se kroz šumu izgrade putevi pogodni za prolaz infrastrukture, a pre svega za rešavanje pitanja kanalizacione mreže i saniranje aktivnog klizišta.
Iako opština Zvezdara nije nadležna za ovo pitanje, njihov stav je, kako su nam juče rekli, da je seča šuma – krivično delo.
– Regulacioni plan još nije usvojen, ali koliko nam je poznato, njime nije predviđena seča stabala – kažu u GO Zvezdara.
Štiti od košave i zagađenja
Zvezdarska šuma nije samonikla, već su je posle Drugog svetskog rata posadili gorani i učenici Šeste muške gimnazije, sa namerom da se sanira klizište, ublaže naleti košave i vazduh zaštiti od zagađenja. Prostire se na više od 137 hektara, od čega je samo 21 uređen kao park, a u poslednjih 15 godina raskrčeno je više od 11 hektara šumskog pojasa. Pored ekološkog, ima i širi društveni značaj, jer se na njenim obroncima nalazi i Astronomska opservatorija, čiju izgradnju je pokrenula Vlada Kraljevine Jugoslavije davne 1929. godine.

A. K. Ž – U. B.
Beograd | 16. decembar 2010. | 17:13

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis