уторак, 14. децембар 2010.

Zvezdarci ne žele turistički voz kroz šumu

Izvor: Blic
M .Leskovac | 14. 12. 2010. - 19:03h

BEOGRAD - Grupa građana “Zaštitimo Zvezdarsku šumu” pokušava da spreči izgradnju saobraćajne trake široke četiri metra u Zvezdarskoj šumi kojom bi, prema Planu detaljne regulacije ovog područja, prolazio turistički voz.

Turistički voz predviđen je Nacrtom ovog plana, koji tek treba da bude usvojen, Međutim, Zvezdarci ističu da bi gradnja saobraćajnica za voz nanela višestruku štetu Zvezdarskoj šumi.
- Izgradnja saobraćajne trake širine četiri metra podrazumevala bi seču drveća, asfaltiranje šumskih staza, krčenje okolnog zelenila. Pod njima bi šumsko zemljište prestalo da diše. To bi, zapravo, bile saobraćajnice kojima bi divljali autmobili, a duž tih saobraćajnica stvarale bi se deponije - objašnjava član grupe “Zaštitimo Zvezdarsku šumu”, Dejan Simonović.

On kaže da je njihova primedba za gradnju turističkog voza koju su uputili Sekretarijatu za urbanizam i građevinske poslove odbijena, ali da ih to neće sprečiti da i se i dalje bore protiv seče Zvezdarske šume.

- Sprečili smo seču iznad KBC “Zvezdara” u čemu nas je podržao i gradonačelnik. Nećemo ni sada odustati. Organizovaćemo se i boriti da sačuvamo našu šumu - poručio je Simonović.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis