понедељак, 20. децембар 2010.

Ne damo nijedno stablo svoje šume!

Građani beogradske Zvezdare: Ne damo nijedno stablo svoje šume!
BEOGRAD - U utorak uveče, oko 18 časova, pokušana je seča par stabala u Zvezdarskoj šumi, u predelu iznad KBC “Zvezdara”, kažu za “Blic” iz grupe građana “Zaštitimo Zvezdarsku šumu”.
- Seču su, brzom i odlučnom akcijom, zaustavili stanovnici obližnjih kuća. Okupili su se i zatražili od ekipe nalog za seču koga, naravno, nije bilo. Pozvali su policiju. Drvoseče su ipak uspele da oljušte jedno drvo i ostave ga bez grana, ali je stablo ostalo sačuvano - kažu Zvezdarci.

Oni su nedavno upozorili na izgradnju saobraćajne trake široke četiri metra u Zvezdarskoj šumi kojom bi, prema Planu detaljne regulacije ovog područja, prolazio turistički voz. Turistički voz predviđen je Nacrtom ovog plana, koji tek treba da bude usvojen.
- Zanimljivo je da je seča pokušana upravo u pravcu kojim bi trebala da bude probijena nova saobraćajnica, u narctu regulacionog plana Zvezdarske šume nazvana Nova 1 - pričaju Zvezdarci i ističu da ne daju nijedno stablo svoje šume.
M. L. | 16. 12. 2010. - 18:39h
Blic

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis