уторак, 16. новембар 2010.

Saobraćajnice ili šuma

Ne postoji i ne može postojati nijedan jedini valjan razlog za seču šume i uništavanje šumske vegetacije. Ponajmanje to ne mogu biti saobraćajnice, imajući u vidu da je saobraćaj glavni uzrok zagađenja.
Saobraćajnice i šuma ne mogu zajedno. Proseku li se nove saobraćajnice, provuče li se turistički (da ne kažemo trojanski) voz, od šume neće ostati ništa.
Nameravano probijanje saobraćajnica kroz Zvezdarsku šumu (čak 5 novih saobraćajnica, čak 3,2 hektara novih saobraćajnih površina, čak 3,2 hektara manje zelene površine) je ekološki zločin.
Kao što je ekološki zločin planirana trasa turističkog voza koja će iskasapiti šumu. Trasa je širine 4 metra, zemljane šumske staze kuda prođe će biti asfaltirane, okolno drveće i žbunje iskrčeno.
Kao što je ekološki zločin dodatnih 47.558 kvadrata (što je uvećanje za čitavih 63,2%) stambenog prostora u šumskom kompleksu. Umesto da se stanovanje zaustavi bar na ovom nivou, kada se već država decenijama pravila da ne primećuje navodnu „divlju“ (a zapravo prećutno odobrenu pa i podsticanu, ćutanje znači odobravanje, naročito kada ćuti država a inspekcija se pravi nevešta) gradnju, Zvedarska šuma se pretvara u stambeno-saobraćajni kompleks i time gubi svoj karakter i namenu.
Još uvek nije kasno da se regulacioni plan Zvezdarske šume dovede u ekološki prihvatljive okvire. I javnost, i Gradonačelnik, i Gradsko veće, i Skupština grada još uvek mogu to da učine.
Hoće li ekološka svest i savest prevladati ili ćemo svi zajedno biti saučesnici u ubistvu s predumišljajem jedne gradske šume, saučesnici u uništavanju plućnog krila Beograda?
Na gradskim strukturama je da odluče hoće li se držati više puta izrečenih opredeljenja za čistiji, zdraviji i zeleniji Beograd ili će sve to ostati prazne reči, bez ikakvog praktičnog značaja.
Na javnosti je da im pomogne da odluče i da njihovu odluku, ma kakva ona bila, učine vidljivom, odgovornost prepoznatljivom.
Što se udruženja Zaštitimo Zvezdarsku šumu tiče, mi ćemo se boriti do kraja. I u javnosti, i na terenu, i pred institucijama. Iskoristićemo sva svoja građanska, ustavna i zakonska prava.
Uložićemo amandmane na regulacioni plan. Upozoravamo sve nadležne (a pogotovo Sekreatarija za urbanizam i građevinske poslove i Urbanistički zavod) da ne pokušavaju da nas u tome spreče uskraćivanjem relevantnih zvaničnih informacija i dokumenata jer bi to predstavljalo teško kršenje ljudskih i građanskih prava.
Ako grad Beograd ne vrati regulacioni plan Zvezdarske šume u ekološki prihvatljive okvire, obratićemo se domaćim sudovima – Arhuska konvencija svim građanima garantuje pravo na pravnu zaštitu po pitanjima životne sredine. Ako zatreba, obratićemo se i evropskim institucijama.
Podsećamo sve one kojima su puna usta evropskih integracija da se u Evropsku uniju sigurno ne stiže sečom drveća ni uništavanjem. Saobraćjnice prokrečene kroz šumu nisu evropski put, već anti-ekološka i samim tim anit-evropska stranputica.
Neka svoje evropsko opredeljenje pokažu i dokažu sada i ovde, i na pitanju Zvezdarske šume.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis