уторак, 16. новембар 2010.

Ima li Arhusa u Srbiji?

Država Srbija je u maju 2009. godine ratifikovala Arhusku konvenciju koja građanima garantuje pravo na obaveštenost, učešće u odlučivanju i pravnu zaštitu po pitanjima životne sredine?
Da li se ijedno od tih prava poštuje u Srbiji?

Država Srbije je obavezna da podnese izvešta šta (ni)je uradila na sprovođenju Arhuske konvencije. Radna grupa ministarstva za životnu sredinu i prostorno planiranje radi na tom izveštaju.
Kao što i pretpostavljate, država će izbeći suštinu problema i samu sebe ishvaliti.
Nemojmo dozvoliti da to prođe tek tako. Ovo je jedna od prilika da kažemo šta imamo.
Pozivamo sve zainteresovane građane i sva udruženja da dostave svoje mišljenje o (ne)primeni Arhuske konvencije. Primedbe može te dostaviti radnoj grupi ministarstva (detaljnije na predlog izveštaja ili ekoForumu).
Ukoliko želite, primerak možete dostaviti i udruženju Zaštitimo Zvezdarsku šumu na zvezdarskasuma@yahoo.com
Sve pristigle komentare ćemo u integralnom obliku objaviti na našem sajtu http://www.zvezdarskasuma.blogspot.com

Svoje stavove po ovom pitanju takođe možete izneti i na Facebook grupi Arhuska konvencija:
http://www.facebook.com/home.php?sk=group_107854319283438

2 коментара:

  1. Gradjani Srbije su taoci organizovanog kriminala što se svakodnevno potvrdjuje dogadjajima i dešavanjima. O budućnosti Srbije i njenog naroda odlučuje uska interesna grupa vodeći računa isključivo o sopstvenim interesima.Srbija nema medije koji bi informisali javnost o stvarnom stanju i uslovima života. Umesto njih postoje stranački bilteni koji šminkaju stvarnost i dezinformišu javnost.
    Ukidanjem Vojske Srbije i obaveznog vojnog roka kao tradicije srpskog naroda, a jačanjem policije, Srbija je već ušla u period diktature interesnih grupa koje su osvojile vlast na ulici.Ojadjen i opljačkan narod u borbi za sopstvenu egzistenciju nema vremena ni da razmišlja o uzroku i posledicama sunovrata Srbije, još manje za osudu odgovornih. Izražavam strah da će se opisana agonija Srbije prekinuti na način kako je i počela, na ulici.

    ОдговориИзбриши

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis