понедељак, 30. август 2010.

Titov gaj ili Baba Velikina šuma

Još jedna žrtva betonskih mozgova?

Autor: dr Miroslav Demajo

Ova šuma različitih naziva (dole potpisani autor je za prvi naziv pošto je sađena u vreme prvo pomenute osobe sviđalo se to nekome ili ne) nalazi se pred pretnjom da je preuzme JP Zelenilo, a na osnovu mišljenja Opštine Zvezdara, koja nema mnogo smisla za životnu sredinu. Šumu ugrožava i veliki broj nesavesnih građana koji se kriminalno ponašaju prema sopstvenom prirodnom okruženju.

Gore navedena šuma ne treba da se dira, to je šuma a ne gradski park. Mogu se postaviti pristojan WC i korpe za otpatke (koje većina građana neće ni koristiti zbog elementarne duhovne lenjosti). Druga Ada Ciganlija nam nije potrebna.
Park šuma se koristi na druge načine a ne da se parkira pod drvo, pali vatra, ždere meso i pije alkohol. Korišćenje takve šume iziskuje malo više svesti a besvesni građani ne moraju u nju ni da udju.
Što se tiče političara, oni bi samo da grade i grade, blo šta i bilo gde, samo što više betona. To je poseban fiziološki proces „sindrom betonskog mozga“. Neka pročitaju pesme Zmaja i ostave drveće na miru pa će možda, kada im prođe jadan mandat, neka generacija pomisliti da su i nešto pametno uradili, na primer, sačuvali šumu. Šuma sama po sebi je vrednost, pa makar se i zabranio pristup svima, osim naravno životinjama (bez pasa i mačaka lutalica koji devastiraju biodiverzitet).

dr Miroslav Demajo
29.08.2010.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis