понедељак, 30. август 2010.

Ekološki kamp na Ludašu


Ekološki kampovi na Ludaškom jezeru održavaju se već 26 godina.Na kampovima mladi se edukuju za prirodu i njenu zaštitu, kao i kako da prate stanje ptičijeg sveta.Tokom svih kampova i ornitoloških programa prstenovano je preko 50 000 ptica i prikupljeno više od 750 000 hiljada podataka, što čini značajnu bazu podataka za izučavanje prirode Ludaša, ali i migracije evropskih ptica duž istočnog koridora.Kamp je počeo prvog avgusta i traje do 28.avgusta. Mladi ekolozi imaju priliku da za nedelju dana koliko traje boravak jedne smene, nešto više nauče o botanici, hidrobiologiji, opštoj ekologiji. Zadovoljni su organizacijom.
Mladi ekolozi koji borave na Ludaškom jezeru danas su uhvatili malog trstenika, veoma čestu pticu na ovim prostorima. Od početka kampa uhvaćeno je 2500 ptica koje su prstenovane. Na Ludašu ove godine uhvaćeno je 4000 ptica. Akcenat na ovogodišnjem kampu je stavljen na tehnike praćenja i obeležavanja ptica. Od ranih jutarnjih sati do sumraka se postavljaju ornitološke mreže.Organizatori kampa su Javno preduzeće “Palić Ludaš” i Udruženje ljubitelja prirode “Riparija”.Kamp traje mesec dana. U Vizitorskom centru Ludaš polaznici prate predavanja u vezi sa hidroekologijom i aktivnom zaštitom prirode. Specijalni rezervat prirode “Ludaško jezero” je kompleks vlažnih staništa koji sadrži otvorene vodene površine, tršćake, vlažne livade, pašnjake i ostatke reliktnih stepskih zajednica i slatinske vegetacije.Ludaško jezero je poznat po bogatoj fauni ptica i od međunarodnog je značaja.Istočni deo jezera je zaštićen od 1955., a u Ramsarsku listu je upisano 1977.godine.Ovde se održavaju različita ornitološka istraživanja u programu letnjih kampova.

Sandra Iršević
25.08.2010. 14:47:08

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis