понедељак, 7. јун 2010.

Predstavljena publikacija o zaštitu životne sredine

BEOGRAD, 4. juna 2010. (Beta) - Gradski sekretar Beograda za životnu sredinu Goran Trivan ocenio je danas da je kvalitet životne sredine u Beogradu dobar, ali da je potrebno povećati broj zelenih površina.
Trivan je, na predstavljanju publikacije Kvalitet životne sredine u Beogradu za 2009, rekao da "ne postoji ništa važnije na polju životne sredine od toga da Beograd bude zeleniji i pošumljeniji".
"Za nekoliko meseci ćemo imati jedan od najlepših drvoreda u Bulevaru (kralja Aleksandra)", rekao je Trivan i pozvao gradjane da vode više računa o životnoj sredini.
Stručnjaci su na tom skupu u Skupštini Beograda upozorili da na kvalitet životne sredine u Beogradu negativno utiču buka i izduvni gasova vozila.
Vojislava Dudić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "dr. Milan Jovanović Batut" rekla je da je za poboljšanje kvaliteta vazduha potrebno "izmestiti saobraćaj iz zone stanovanja".
Snežana Matić-Besarabić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje rekla je da je buka "veliki faktor rizika za zdravlje Beogradjana" i da je zato potrebno rešiti taj problem.
Na kvalitet životne sredine u Beogradu negativno utiču i saobraćajne nesreće, ali je njih od početka godine manje nego u istom periodu prošle godine, rekla je ona.
Matić-Besarabić je istakla i da je voda Beogradskog vodovoda dobrog kvaliteta.
U izveštaju o kvalitetu životne sredine u Beogradu u 2009. godini navedeno je da je najveće zagadjenje vazduha zabeleženo u okolini glavnih gradskih saobraćajnica.
U Srbiji će sutra biti izvedena ekološka akcija "Veliko spremanje Srbije", a sutra se obeležava i Medjunarodni dan zaštite životne sredine.
Izvor: Zelena Srbija

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis