уторак, 15. јун 2010.

Pešačenjem za zeleni grad

U konkurenciji 30 evropskih gradova Beograd zauzima 25. mesto, kada je u pitanju zaštita životne sredine. Na listi zelenih gradova zauzeo je tek 27. mesto. Kako bi prestonica bila zelenija i saobraćajno-ekološki čistija, Sekretarijat za saobraćaj sprovodi niz akcija.
Iz Direkcije apeluju na građane da što manje koriste svoje automobile, i da u centar grada idu gradskim prevozom ili pešice, čime bi se smanjile saobraćajne gužve i zagađenja. Jedna od preporuka je i korišćenje bicikala, imajući u vidu činjenicu da Beograd ima 65 kilometara biciklističkih staza.
- Do septembra ćemo urediti Mišarsku i ulicu Koče Kapetana, koje će biti ulice usporenog saobraćaja, gde kolovoz koriste i pešaci i vozila. U njima će se saobraćaj odvijati brzinom od 10 kilometar na sat, a imaće izgled malog trga - kaže Dragoljub Đakonović, sekretar za saobraćaj.
Kao primere aktivnog učestvovanja u zaštiti životne sredine treba pomenuti da je JP Ada Ciganlija odlučila da za 50 odsto smanji cenu ulaska na Adu vozilima na hibridni pogon, kao i to da je i GSP iz upotrebe izbacio dizel D2 i uveo euro 5 dizel.
Najzagađenije ulice su: Kneza Miloša, Bulevar kralja Aleksandra, Savska, Bulevar despota Stefana i Nušićeva.
AUTOR: B. S.
Izvor: Danas

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis