уторак, 15. јун 2010.

Zvezdarska šuma u Rex-u

KO GRADI GRAD? - serija otvorenih razgovora
Kulturni centar Rex, Beograd
17-19. jun 2010.

Petak, 18. jun
15:30 – 17:30
Ko i kako gradi naše gradove?

Različiti akteri učestvuju u razvoju grada. Koliko se razlikuju njihovi pristupi i koji su njihovi (zajednički) interesi u građenju naših gradova? Kojim sredstvima se ovi akteri koriste u svojim nastojanjima da utiču na urbani razvoj grada? Da li se putem reprezentativne demokratije može upravljati razvojem grada na način zadovoljavajući po njegove građane? Šta bi bilo kolektivno pravo na grad koje bi garantovalo održivi model društva i života za sve?

Govore:
predstavnik Direkcije za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda
Kokan Grčev, profesor, Fakultet za arhitekturu i dizajn, Američki koledž u Skoplju
predstavnik Luke Beograd
Dejan Simonović, predstavnik inicijative Zaštitimo Zvezdarsku šumu


Moderator: Suzana Trninić, novinarka B92

Beograd, poput mnogih gradova u regionu, u proteklih dvadeset godina dozivljava nesvakidasnji fizicki preobrazaj, obelezen, pre svega, dominacijom privatnog nad drustvenim interesom: trgovi postaju trzni centri, zelene povrsine gradilista, a fasade - reklamni prostor. Ipak, retko zastajemo da uopste promislimo kako dolazi do odredjenih urbanih promena i kako one uticu na drustvo u kojem zivimo.

Kontroverze oko promene urbanistickog plana Beograda, kao i protivljenje javnosti seci platana duz Bulevara Kralja Aleksandra opravdavanoj njegovom rekonstrukcijom, ukazuju na potrebu za vecim ucescem sire javnosti u resavanju urbanih i prostornih problema grada. Grupe gradjana okupljene oko odbrane Petog parka, i Zvezdarske sume dokazuju da postoje metode i sredstva kojima gradjani mogu uticati na donosioce urbanistickih odluka. Primeri iz regiona, poput reakcije gradjana na novi plan za centralni Skopski trg ili aktivnosti zagrebacke grupe Pravo na grad, samo jos vise potvrdjuju univerzalnost obrazca po kojem se gradovi menjaju, ali i ukazuju na moc i ulogu koju gradjanske inicijative, strukovna udruzenja i aktivisticke organizacije mogu da imaju u odlukama o razvoju grada.

Na otvorenim razgovorima KO GRADI GRAD? koji ce se odrzati od 17. do 19. juna u Kulturnom centru REX, govorice ljudi koji se bave gradom a dolaze iz razlicitih profesija i pozicija. Ovi razgovori se organizuju sa ciljem da se zapocne dijalog o stanju, smeru i ucesnicima urbanog razvoja u Beogradu, Srbiji i regionu. Pricace se o tome ko sve gradi grad, kakvi su stavovi, ciljevi i sredstva glavnih aktera razvoja grada, sta sve utice na tok ovog procesa i kako se moze povecati ucesce svih zainteresovanih strana u odlucivanju o urbanim i prostornim dilemama.

Skup ce biti otvoren u cetvrtak 17. juna u 19 sati javnim sastavljanjem Recnika gradskih dilema. Arhitekte, aktivisti, umetnici, novinari i javne licnosti razlicitih interesovanja za grad definisace jedan, za njih bitan, pojam (Beo)grada danasnjice ili sutrasnjice, stvarajuci time svojevrstan kolaz profesionalnih razmišljanja i licnih stavova o gradu i njegovom mogućem razvoju.


Seriju otvorenih razgovora KO GRADI GRAD? pokrenuli su Marko Aksenitijevic (Grupa 484), Ana Dzokic i Marc Neelen (STEALTH.unlimited) i Kulturni centar REX, uz podrsku Instituta za otvoreno drustvo, fondacije Hajnrih Bel (Heinrich Böll) i Ministarstva kulture Republike Srbije.

Izvor: Ko gradi grad

Preuzmite program otvorenih razgovora KO GRADI GRAD?

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis