уторак, 15. јун 2010.

Priroda – pogonsko gorivo za dušu

NJUJORK - Jedno istraživanje obavljeno u SAD pokazalo je da 20 minuta provedenih u prirodi ima isti stimulativni efekat kao šolja kafe.
Profesor psihologije Ričard Rajan sa Ročester univerziteta kaže da je priroda „pogonsko gorivo za dušu” i da se u dodiru sa njom čovek oseća više živim. Biti napolju i u kontaktu sa prirodom deluje stimulativno i revitalizirajuće na čoveka.
Profesor Rajan kaže da nikakva fizička aktivnost pri tom nije potrebna i da je sam boravak na otvorenom dovoljan.
Njegov tim je do tog zaključka došao nakon nekoliko različitih eksperimenata u kojima je učestvovalo 537 studenata volontera. Stavljani u aktivne situacije kao i one u stanju mirovanja i to u zatvorenom prostoru, unutar neke zgrade, kao i na otvorenom prostoru (pored reke ili bilo gde na svežem vazduhu).
Istraživači su analizirali energiju i raspoloženje studenata u različitim vrstama okruženja. Od njih su takođe tražili da sebe zamišljaju na različitim mestima kako bi utvrdili da li im se energija povećava kada zamišljaju da su u kontaktu sa prirodom.
Eksperiment je pokazao da su najviše energije imali oni studenti koji su sebe zamišljali napolju i da je 20 minuta boravka u prirodi bilo dovoljno da im povrati živahnost, preneli su američki mediji.

Izvor: Tanjug / Politika 14/06/2010.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis