петак, 30. април 2010.

Arhus u Srbiji

Kragujevac je dobio Arhus centar. Kada će Beograd?

Kragujevac prvi u Srbiji dobio Arhus centar
Kragujevac je prvi grad u Srbiji, a 29. u regionu jugoistočne Evrope, koji od danas ima Arhus centar u kojem će građani moći da dobiju sve informacije o životnoj sredini ali i da se uključe u planiranju i donošenju odluka iz te oblasti
Memorandum o uspostavljanju Arhus centra u Kragujevcu uz podršku misije OEBS-a, potpisali su ministar životne sredine i prostornog planiranja Oliver Dulić i gradonačelnik Kragujevca Veroljub Stevanović.
Podsetivši da je Skupštine Srbije lani ratifikovala Arhusku konvenciju, miistar Dulić je rekao da je ta konvencija u danskom gradu Arhusu usvojena pre 12 godina sa ciljem da građanima omogući dostupnost informacijama , učešće u donošenju odluka i prava na pravnu zaštitu u pitanjima životne sredine.
"Kragujevac prvi u Srbiji dobija Arhuski centar koji će imati status regionalnog zato što je prepoznao važnost ovog pitanja", rekao je Dulić i ocenio "da je suština Arhuske konvencije sveobuhvatan i ozbiljan posao u koji treba da se uključe sve institucije i ustanove, ali i građani".
Prema rečima ministra, u Srbiji ima na hiljade tona industrijskog otpada a svaki treći stanovnika koji oboli od neke hronične bolesti oboleo je zato što mu je zagađena životna sredina.
Pozivajući građane da se uključe u proces zaštite životne sredine, ministar Dulić im je poručio da ako znaju ko zagađuje njihovu sredinu ne treba da mirno sede i posmatraju već da se aktivno uključe u rešavanje tog problema.
Memorandum o uspostavljanju Arhuske konvencije potpisan je u okviru jednodnevne konferencije "Primena arhuske konvencije u Srbiji" koja je održana u Kragujevcu, a na kojoj je zamenik šefa misije OEBS-a Tomas Murs ocenio da taj skup dokazuje da je Srbija srpemna da se uhvati u koštac sa problemima životne sredine.
"Ovaj skup je i dokaz da Srbija domaće zakonodavstvo i oblasti zaštite životne sredine približava međunarodnoj praksi", rekao je Tomas.
Koordinator OEBS-a za Srbiju za aktivnosti u ekologiji i ekonomiji Goran Svilanović ocenio je jedinstvenom Arhusku konvenciju koju je, kako je naveo, do sada usvojilo 48 država.
"Arhuska konvencija omogućava građanima ne samo da znaju šta se radi u njohovoj sredini već i da zajedno sa lokalnom samoupravo odlučuju u donošenju odluka koje se tiču životne sredine", rekao je Svilanović.
Predstavnici lokalne samouprave istakli su da će u Arhus centru u Kragujevcu raditi oko 180 stručnjaka od kojih njih 40 su volenteri koji su završili studije na Prirodno-matematičkom fakultetu na smerovima biologija, ekologija, hemija i fizika.
Kako je istkanuto Arhunska konvencija je međunarodno-pravni instrument za zaštitu životne sredine koji sadrži tri grupe pravila koja se odnose na prava grđana na dostupnost informacija, prava da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini i pristup pravosuđu u slučaju da su prethodna dva prava narušena, odnosno pravnu zaštitu.
Među planiranim aktivnosti Arhus centra u Kragujevcu su organizacija javnih rasprava i okruglih stolova i tribina o temama iz oblasti zaštite životne sredina na kojima bi učestvovali predstavnici instituacija zagađivača i zainteresovani građani, ali i izrad jednom mesečno biltena o stanju životne sredine u Kragujevcu.
KRAGUJEVAC 28. 04. 2010 Tanjug

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis