среда, 5. мај 2010.

Uranak slavili bahato

BEOGRAĐANI su prvomajske praznike proslavili veselo, ali i prilično nekulturno. Iza sebe su ostavili više od 6.000 kubika kabastog smeća, najviše na Košutnjaku, Adi ciganliji, Zvezdarskoj šumi, ali i na Kalemegdanu i Topčiderskom parku. Izletnici su automobilima uništili i oko 1.000 hektara zelenih površina. Iako je veliki broj sugrađana roštiljao na mestima gde je to zabranjeno, požara u prirodi, srećom, nije bilo.
Poljana Košutnjaka i deo Ade ciganlije, predviđen za roštiljanje, na kraju praznika bio je prepun otpada. Beograđani su najviše bacali papirnu ambalažu, ali i ostatke od voća i povrća. Bilo je i onih savesnijih, koji su smeće odlagali u kontejnere i korpe. Otpad, koji je iza sugrađana ostao, odnosilo je ukupno 114 radnika JKP "Gradska čistoća" u tri smene, a bilo
je angažovano čak 110 vozila.
- Odneli smo 1.700 kubika smeća po danu, kao i 900 kubika kabastog otpada sa beogradskih ulica - kaže Dragana Miloševski iz "Gradske čistoće". - Sa Košutnjaka i Avale je sklonjeno oko 500 kubika raznovrsnog otpada, dok smo iz kontejnera prevezli još toliko. Bez obzira na praznik, septičke jame smo praznili prema utvrđenom planu.
Dežurni radnici "Srbijašuma" odvraćali su roštiljdžije iz dubokih šuma i usmeravali ih da vatru pale na mestima koja su najbezbednija za to.
- Nije izbio nijedan požar tokom proteklih praznika za šta su zaslužni i naši šumari koji su konstantno kontrolisali izletišta - kažu iz ovog preduzeća. - Ipak, veliki problem zadali su nam sugrađani koji su vozilima prelazili preko travnjaka. Uništili su više od 1.000 hektara zelenila.
Parkovski mobilijar polomljen je u delovima Kalemegdana i Topčidera, ali veće štete nije bilo.
APEL
ZEMUNSKI kej će u narednom periodu dobiti 12.000 ruža, čime će celokupno područje biti oplemenjeno. Iz JKP "Zelenilo Beograd" apeluju na nesavesne sugrađane da ne uništavaju cveće koje je već zasađeno.
- Dosada je posađeno više od 6.000 ruža - kaže Dragana Tucović - Baranac iz "Zelenila". - Ipak, za nepunih nedelju dana je već 70 ukradeno.
STUBIĆI ZA POTPALU
IAKO su u okolini mogli da pronađu dovoljno drva za potpalu, neki bahati "piknik turisti" su posegnuli i za drvenim stubićima pored druma. Tako je na Košutnjaku iščupano, ili delom odvaljeno više od 10 stubova. Većina je kasnije pronađena u ugljenisanom stanju odmah pored roštilja. U Zvezdarskoj šumi sugrađani su stubiće i ograde čupali kako bi mogli da se probiju automobilom u one delove gde je to zabranjeno.
M. L. JANKOVIĆ , 04.05.2010
Večernje novosti

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis