среда, 28. април 2010.

Protiv umirivanja Ibra

KRALJEVO, 26. april 2010. (FoNet) - Gradonačelnik Kraljeva Ljubiša Jovašević, povodom najave potpisivanja protokola o osnivanju zajedničkog preduzeća Elektroprivreda Srbije i italijanska kompanija Seči energija gradnju devet hidroelektrana na Ibru, rekao je FoNetu da "to može da bude početak kraja Vlade koja ne sluša glas naroda".
On je naglasio da su gradskim vlastima Kraljeva pomoć ponudila udruženja građana iz cele Srbije i ekolozi.
"Alhenski sporazum i Dunavska konvencija preporučuju da se, zbog ekoloških katastrofa u slivu Dunava ne grade takvi objekti, a Ibar još ide u Moravu, pa preko Velike Morave u Dunav, rekao je Jovašević.
"Kraljevo negoduje, jer dobija zamuljenu reku, dobija stručnjake koji su plaćeni da pričaju da je to dobro i dobija strane investitore koji će zaposliti svega 17 radnika".
"Oni će pet godina koristiti hidrocentrale koje se isplaćuju za 18 meseci. Za pet godina će se nakupiti talog pod propusnim branama i Ibar više neće biti što je bio", rekao je Jovašević.
Nedavno smenjeni direktor kraljevačkog Vodovoda Marko Romčevićr rekao je da bi umirivanje toka Ibra smanjilo količinu kiseonika koji pospešuje razgradnju štetnih materija i izazvalo taloženje mulja.
Šef Odseka za zaštitu životne sredine Kraljeva Ljiljana Jemuović rekla je da će javnost imati mogućnost da reaguje, jer studija opravdanosti treba da analizira energetske i finansijske efekte.
Posle toga će investitor morati da traži urbanistički akt od gradskih službi koje odlučuju o potrebi izrade Studije o proceni uticaja projekta na životnu sredinu, a Zakon o zaštiti životne sredine nalaže uključivanje javnosti, rekla je Jemuović.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis