недеља, 11. април 2010.

2010 Međunarodna godina biodiverziteta

Godina biodiverziteta
Potrudimo se da u Međunarodnoj godini diverziteta očuvamo biodiverzitet Zvezdarske šume.
Rezolucijom 61/203, Generalna skupština UN, još pre tri godine, proglasila je godinu 2010. - Međunarodnom godinom biodiverziteta i apelovala je na sve zemlje članice da značajno smanje stepen narušavanja biodiverziteta. Očuvanje biodiverziteta podrazumeva očuvanje sveukupne raznovrsnosti organizama i njihovih bioloških ciklusa. Gubitak biološke raznolikosti i njenih komponenata globalno je pitanje. Ono je neraskidivo povezano sa gubitkom ekosistema, kapaciteta produktivnosti prirode i regulacionih procesa koji su nezamenjivi za održivo korišćenje resursa a, konačno, i za samo ljudsko bivstvovanje. Sve je više dokaza o narušavanju biodiverziteta, posebno u vremenu globalnih klimatskih promena i preterane eksploatacije prirodnih resursa.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis