недеља, 11. април 2010.

Poslanici o Predlogu zakona o šumama

BEOGRAD, 9. aprila 2010. (Beta) - Većina poslanika u Skupštini Srbije ocenila je danas tokom rasprave o Predlogu zakona o šumama da je alarmantno to što je Srbija šumom pokrivena samo 30 odsto i ukazali da je evropski prosek 47 odsto.
Zoran Mašić iz poslaničkog kluba "Napred Srbijo" pozdravio je predvidjeno ulaganje u povećavanje "šumskog blaga", ali je pitao odakle će biti izdvojeno 169 miliona evra koliko je planirano za pošumljavanje u narednih 10 godina, "ako se zna da se nedovoljno sredstava odvaja za agrarni budžet".
Prema njegovim recima, neke procene pokazuju da je potrebno godišnje ulagati oko 44 miliona evra da bi se postigao stepen pošumljavanja od 47 odsto teritorije.
Poslanik Srpske radikalne stranke Sladjan Mijaljević cenio je da se iz predloženog zakona o šumama ne vidi da li će se vraćati oduzeta šuma, da li će oni kojima se šume vrate moći njima adekvatno da gazduju i na koji način će im se nadoknaditi 60 godina državnog gazdovanja.
Poslanici Demokratske stranke Srbije ocenili su da je stanje šuma u Srbiji "dramatično", dok je poslanik Socijalističke partije Srbije Zoran Bortić naveo je da su šume u lošem stanju, te je zato
neophodno stvoriti zakonske preduslove za poboljšavanje njegovog stanja.
Poslanik Saveza vojvodjanskih Madjara Fremon Arpad, ukazujući na malu pokrivenost šumama u Vojvodini, kazao je da je važno očuvati postojeće sadnice, te da je neophodno da MUP reaguje i spreči nelegalnu seču šuma.
U skupštini se vodi objedinjena načelna rasprava o sedam predloga zakona iz oblasti poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i o sedam medjunarodnih sporazuma iz te oblasti.
Objedinjena rasprava vodi se o predlozima zakona o šumama, o vodama, o priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, o pivu, o organskoj proizvodnji, o obavljanju savetodavnih i stručnih poslova u oblasti poljoprivrede i o izmenama i dopunama Zakona o veterinarstvu.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis