среда, 14. април 2010.

Nema Evropske unije bez zaštite prirode

Ministar životne sredine Oliver Dulić kaže da u Srbiji postoji 6 do 7 odsto zaštićenih dobara a da bi Srbija postala članica EU potrebno je ih je duplo više.
"Trenutno se u Vojvodini, ali i drugim delovima Srbije istražuju prirodna dobra kako bi se utvrdilo da li neka od njih mogu da dobiju status zaštićenog", rekao je Dulić u Privrednoj komori Srbije nakon predstavljanja Tvining projekta "Jačanje administarstivnih kapaciteta zaštićenih područja u Srbiji (NATURA 2000)" .
Prema njegovim rečima, cilj tog projekta, koji sa milion evra finansira EU, jeste da se poboljša zaštita i očuvaju prirodna dobra Srbije.
"Cilj je da do kraja mandata ove vlade tu obavezu ispunimo, a to podrazumeva izmenu prostornog plana Srbije, koji se očekuje tokom maja ili juna", kazao je Dulić.
Ministar je ukazao da su mnoga prirodna dobra u Srbiji narušena zbog divlje gradnje i zagadjenja i da će ona teško moći da zadrže taj status ukoliko se ne uloži novac u njihovo preuredjenje.
Šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer ocenio je da je veoma važno promovisati zaštitu životne sredine i očuvanje biodiverziteta i pozitivnim ocenio nastojanja Srbije da propise u toj oblasti uskladi sa zakonodavstvom EU.
Dežer je kazao da će projekat "Jačanje administrativnih kapaciteta zaštićenih područja u Srbiji" trajati dve godine, a da će se za to vreme nastaviti sa uskladjivanjem zakonodavstva u oblasti ekologije, zatim će se raditi na podizanju javne svesti o očuvanju okoline, održavati seminari, treninzi.
Prema njegovim rečima, biće pripremljeni i pilot planovi upravljanja za neka područja.
Ambasador Austrije u Srbiji Klemens Koja kazao je da je prenošenje znanja i iskustava u oblašti zaštite životne sredine veoma značajno, a da su ključni ciljevi projekta da se zaštiti stanište i biodivrezitet, kao i da se organizuje obuka domaćih stručnjaka i doprinese jačanju javne svesti.
Projekat se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom životne sredine i prostornog planiranja Srbije, Agencijom za životnu sredinu Austrije i grčkom organizacijom - Evropski centar za javno pravo.
Izvor: B92

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis