среда, 17. март 2010.

Usvojite stabla na Tari

Fond Ecotopia, Nacionalni park Tara, galerija O3ONE i nekoliko velikih kompanija pokreću kampanju Šuma blista, šuma peva.
U okviru kampanje, građani i kompanije u Srbiji će, prvi put, moći da usvoje svoje stablo i otkupe „dug prema prirodi“ koji svakodnevno proizvode trošenjem energije i vožnjom automobila. Svoje stablo građani mogu da usvoje kupovinom specijalne Tapije čija cena za fizička lica je 500, dok je za kompanije 1000 dinara.
Tapijom od 500 dinara potvrđuje se da ste usvojili dva stabla jele ili smrče na Tari, obezbedili njihovu sadnju i jednogodišnje održavanje, dok ste kupovinom tapije od 1000 dinara usvojili četiri stabla i obezbedili njihovu sadnju i jednogodišnje održavanje. Tapije su zaštićene i štampane u Zavodu za izradu novčanica Srbije.
Cilj Fonda i NP Tara je da u roku od dve godine posade 18000 stabala u tzv. „Ecotopia šumu“ na Tari, gde je vrtložni vetar 1996. godine uništio preko 10 ha jeline, smrčine i bukove šume.
Kampanju su do sada podržale Ambasada Velike Britanije, kompanije Telenor, Actavis, ABS Minel, Beoguma i brojne javne ličnosti među kojima su direktor Beogradske filharmonije Ivan Tasovac, pevač grupe Van Gogh Zvonimir Đukić-Đule, glumice Srna Lango i Bojana Stefanović, umetnik Uroš Đurić, pevač grupe S.A.R.S. Žarko Kovačević, voditelji Ivon Jafali sa Studija B i Miloš Milovanović sa TV B92, fudbaler Crvene Zvezde Milan Vilotić, dizajnerka Aleksandra Ranković i japanski fotograf Fumio Matsui.
Kampanja Šuma blista, šuma peva počinje u sredu, 17. marta 2010. godine u 18 časova, izložbom fotografija poznatih ličnosti koje su podržale projekat u galeriji O3ONE. Autor izložbe je fotograf Nebojša Babić. Muzičku podršku projektu pružiće sastav Svi na pod. Budući ponosni vlasnici „svoje lične sadnice“ moći će da kupe od ponedeljka, 22. marta u dva prodajna centra kompanije Beoguma u Radničkoj 2 i Vladimira Popovića 1.
KAKO MOŽETE DA SE UKLJUČITE U KAMPANJU?
Prisustvom na promociji
Objavom informacije o početku kampanje
Objavom članka sa događaja i gratis printa sa pozivom građanima da se uključe u kampanju
Postavljanjem banera „Šuma blista, šuma peva“ na Vaš web sajt
Vaš doprinos je ključan u borbi za Zelenu Srbiju!

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis