недеља, 14. март 2010.

Još milijardu dolara za spas šuma u svetu

PARIZ, 12. marta 2010. (Beta-AP) - Na konferenciji u Parizu posvećenoj borbi za spas svetskih šuma, ključnih u borbi protiv globalnog otopljavanja, predstavnici više od 60 zemalja dodali su još milijardu dolara za borbu protiv krčenja šuma.
Konferencija u Parizu počela je sa 3,5 milijardi dolara za program Smanjenja emisije koja nastaje zbog uništavnja šuma (REDD) a završila se sa 4,5 milijardi.
Učesnici se nadaju da će za sledeći sastanak, u Oslu u maju, suma dostići šest milijardi dolara.
Početne tri i po milijarde dolara za program REDD do 2012. obećale su Francuska, Norveška i još četiri zemlje.
U Parizu su se juče predstavnici 64 zemlje složili i da osnuju radno telo čiji će članovi biti iz desetak zemalja. To telo baviće se distribucijom sredstava i drugim pitanjima.
Cilj je da se na decembarske pregovore UN o klimi u Kankunu ode sa konkretnim planovima za borbu protiv uništavanja šuma.
U Parizu se ragovaralo o programu REDD, koji je odobren na konferenciji u Kopenhagenu, kao i programu REDD plus koji podrazumeva sredstva za zemlje koje rade na smanjenju štetne emisije kroz dobru upravu i zaštitu biodiversiteta.
Procenjuje se da do 20 odsto ugljen dioksida koji ode u atmosferu nastaje kada se šume krče paljenjem. Toliko u atmosferu emituju sva saobraćajna sredstva u svetu zajedno.
Indonezija i Brazil su zbog paljenja šuma i obradivih površina postale treći i četvrti emiter ugljenika u svetu, posle Kine i SAD.
Zelena Srbija

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis