петак, 05. фебруар 2010.

Apel Akademije Arhitekture Srbije povodom seče 500 platana u Beogradu

Izloženi medijskoj sinhronizaciji kojom se pripremaju Beogradjani na ućutkivanje pred najavljenim činom ekološkog masakra Bulevara Kralja Aleksandra i seče njegovih 500 kultnih platana – profesionalna i gradjanska savest nas obavezuje da učinimo ovaj javni apel.
Iako se radi o, u Evropi nezamislivom, civilizacijskom nasilju i o skrnavljenu prvorazredne kulturno – istorijske vrednosti našeg glavnog grada, komunalne službe su nas na prečac obavestile da će početkom februara poseći moćne, divovske platane jedinog našeg pravog evropskog bulevara. Doneli su odluku bez ijednog razumnog i ljudskog obraćanja Beogradjanima, bez, po zakonu obavezne, javne rasprave, osiono kao da gradjani Beograda žive na njihovom lenu i nemaju prava da raspravljaju ili odlučuju o svom dobru i dobru svojih predaka.
Uprkos svemu ovome gradjani Beograda spontano ustaju protiv kršenja svojih ljudskih prava, pišu po sporednim stranicama novina ali se i organizuju u fejsbuk grupe u zahtevima i vapaju da se spreči zeleni urbocid. Samo na fejsbuku grupe: “Sačuvajmo beogradske platane“ (www.facebook.com ) objavljeno je više od 7.000 molbi i zahteva da se sačuvaju platani, njihov kiseonik i njihove ambijentalne vrednosti.
Na suprot ovome nije primećeno da se oglasila neka zvanična relevantna institucija, da brani interes i prava gradjana na svoj grad. Stoga se Akademija arhitekture Srbije obraća i moli za pomoć institucije čija društvena misija i autoritet mogu da doprinesu odustajanju od najavljene seče platana. I to:
Predsednika vlade Srbije,
Ministarstva za zaštitu životne sredine ,
Medicinski fakultet Beograd
Srpsku akademiju nauka i umetnosti,
Zavod za zaštitu prirode Srbije,
Zavod za zaštitu spomenika kulture Srbije,
RTV Srbije,
Zaštitnika gradjana Beograda
Ovo je posle više bombardovanja Beograda najteža nevolja koja se nadnela nad našim gradom, pa ne učiniti ništa, u kritičnom trenutku, može da bude sučesništvo koje istorija Beograda nikad neće zaboraviti.
Akademija Arhitekture Srbije
Beograd, 1.II. 2010. g

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis