четвртак, 4. фебруар 2010.

Prostorno devastiranje

Autor: Feđa Dimović
Otvoreno pismo Oliveru Duliću – ministru životne sredine i prostornog planiranja.

Oliver Dulić
Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja
Nemanjina 11, 11000 Beograd

Poštovani gospodine Duliću,

Dozvolite mi da Vas kao nezadovoljni građanin obavestim o jednom problemu koji se u mnogome tiče rada Vašeg ministarstva. Naime, u Sekretarijatu za urbanizam u Beogradu u toku je procedura za donošenje ekološki i društveno opasnog urbanističkog plana, kojim se predviđa seča preko pet hektara Zvezdarske šume. Reč je o mogućem uništavanju pola veka starog i kvalitetnog drveća koje predstavlja desno plućno krilo Beograda. Navodna namera urbanista je da se «proređivanjem šume» (eufemizam kojim se oni koriste) dobije gradsko građevinsko zemljište za potrebe proširenja KBC Zvezdara koji se naslanja na taj deo šume. Takođe je predviđena i izgradnja komercijalnog staračkog doma, pravoslavne crkve, sportskog centra i terena, bazena, tornja-vidikovca, prosecanje asfaltnog puta kroz samo srce šume itd.
Udruženje građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu i mnogi drugi Beograđani se oštro protive ovom suludom planu jer smatraju da je poguban po životnu sredinu i zdrav život u već prezagađenom velegradu kome nedostaje zelenila. Od nadležnih u KBC Zvezdara smo dobili odgovor da se proširenje bolnice može izvršiti u okviru samog bolničkog kompleksa i da nisu ni znali da šuma treba da se krči zbog njihovih potreba. Od Sekretarijata za socijalnu zaštitu smo obavešteni da nisu bili upućeni da se na mestu izgradnje staračkog doma nalazi najkvalitetniji deo Zvezdarske šume. Ovim su samo podgrejane naše sumnje da se navodna izgradnja bolnice, staračkog doma i drugih društveno korisnih objekata samo koristi kao paravan i da je prava namera urbanista da na mestu Zvezdarske šume izgrade objekte komercijalnog sadržaja, kao što su poslovni i tržni centri, hoteli i stambeni objekti.
U međuvremenu, pismena podrška je stigla i od gradonačelnika Dragana Đilasa, koji je od Sekretarijata za urbanizam zatražio izmenu Nacrta plana tako da se spreči seča šume. Uoči izbora na Voždovcu, gospodin Đilas je izdao saopštenje u medijima da neće biti krčenja Zvezdarske šume, što je obzirom na veliki uticaj medija u javnosti prihvaćeno kao definitivno rešena stvar. U stvarnosti, situacija je potpuno suprotna: Sekretarijat za urbanizam i Komisija za planove su odbili sve primedbe zabrinutih građana, a koliko smo uspeli da saznamo, oglušili su se i o inicijativu gradonačelnika. Prosto rečeno - oni guraju po svome, samo je pitanje zarad čijeg interesa?! O svemu se možete detaljno informisati i na sajtu udruženja građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu www.zvezdarskasuma.blogspot.com.
Brojni su razlozi da Vam se na ovaj način javno obratim. Pre svega smatram, da ste Vi kao ministar životne sredine ujedno i najodgovornije lice u državi kada je u pitanju njena zaštita. Suvišno je da Vam objašnjavam kakve su sve posledice uništavanja jedne zelene oaze u centru prezagađenog Beograda. Prosto je neverovatno da se još uvek niste uključili u rešavanje ovog problema, niti ste se jednim slovom izjasnili o ovom pitanju! Zar Beogradski sindikat treba da bude u svakoj čorbi mirođija i da stalno izigrava ombudsmana po Beogradu, a da udruženje građana Zaštitimo Zvezdarsku šumu obavlja funkciju ministarstva ekologije?
U nekom trenutku smo malo «pobrkali lončiće», pa se više ne zna šta je čiji posao. Prateći Vaše izjave u medijima stekao sam utisak da ste više ministar građevine i investicija nego što se bavite životnom sredinom. Da li se iz toga vidi kakvi su trenutni prioriteti države? Da Vas podsetim da ste se kao ministar zakleli da ćete poštovati i braniti Ustav, a upravo Ustav svakom čoveku garantuje pravo na zdravu životnu sredinu! Skrećem Vam pažnju da je u Vešem čedu - Zakonu o planiranju i izgradnji, kao osnovno načelo u čl.3 predviđeno da se uređenje i korišćenje prostora zasniva i na načelima «zaštite i revitalizacije životne sredine», «učešća javnosti» i «saradnje između državnih organa i građana». Članom 9. ovog Zakona je propisano da: «Svi planski dokumenti sadrže obavezne mere zaštite životne sredine propisane procenom uticaja na životnu sredinu...». Nije teško zaključiti da će sporni urbanistički plan za «proređivanje» Zvezdarske šume biti potpuno suprotan Zakonu i Ustavu, pa je zato nužno da on hitno bude promenjen! Bojim se da bi njegovim usvajanjem bez potrebnih izmena, Vaš Zakon na samom startu doživeo veliki poraz.
Zbog svega navedenog, neophodno je da se što pre uključite u spasavanje Zvezdarske šume. Time biste dokazali i da zaista mislite da je ekologija prioritet države i glavni uslov za ulazak Srbije u EU, ili to samo govorite kad su prisutni strani ambasadori ili kada je to «kul» reći publici Exita. Zvezdarska šuma nije izolovan primer – širom Srbije priroda se konstantno uništava zarad privatnih interesa i profita. Vreme je da takvom bezobzirnom ponašanju svi zajedno zauvek stanemo na kraj, jer imamo veliku odgovornost i prema budućim generacijama.
Ovim Vas smatramo obaveštenim i ujedno odgovornim za sva buduća deševanja.

S poštovanjem,

Feđa Dimović

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis