недеља, 13. децембар 2009.

Sekretarijat za zdravstvo protiv seče Zvezdarske šume

Sekretarijat za zdravstvo kaže u dopisu sekretaru Sekretarijata za urbanizam:
"Kliničko bolnički centar "Zvezdara" nema potrebe da se dalje širi na područje park-šume Zvezdara. Direktor i stručni timovi KBC Zvezdara će pristupiti izradi plana razvoja KBC-a, sa idejom da se u narednih 5 godina poruše postojeći dotrajali objekti koji se ne mogu rekonstruisati i pristupi izradi plana izgradnje novih objekata shodno potrebama KBC-a.
Mislim da bi se moglo javnosti saopštiti da niti KBC Zvezdara niti Sekretarijat za zdravstvo ne namerava da izvrši seču i gradnju unutar Zvezdarske šume.
Obzirom da je u toku javna rasprava na navedenu temu, mišljenja sam da bi bilo opravdano da Vi uputite dopis Urbanističkom zavodu Beograd i zahtevate da se navedeno zemljište, kroz postupak koji to podrazumeva, vrati u posed Zvezdarske šume.
S poštovanjem,
SEKRETAR
Doc.dr Zoran Blagojević"
Preuzmite stav Sekretarijata za zdravstvo
Možemo samo da pozdravimo stav Sekretarijata za zdravstvo.
Međutim, iz više nezavisnih izvora saznajemo da i komisija za planove (tačnija, komisija za rašumljavanje) i Urbanistički zavod istrajavaju na otimačini dela Zvezdarske šume. Za čije se to potrebe otimaju planeri, kada bolnici taj deo ne treba? Odgovor i sami znate. Tu neveselu pesmu smo već slušali u mnogim delovima grada.
Bezgranična je i bezgranično komična arogancija planera i urbanista. Stavovi gradonačelnika, Sekretarijata za zdravstvo, Sekretarijata za zaštitu životne sredine, Studija biotopa, Posebne osnove gazdovanja šumama, potpisi više hiljada građana, sve je to za naše planere i urbaniste jedno obično - okači mačku o rep. Oni su sami sebe proglasili vrhovnom i jedinom vlašču ovog grada. Humorističan neki svet.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis