недеља, 13. децембар 2009.

Manje šuma više zagađenja

Problem Beograda je, smatraju stručnjaci, ne samo to da nema dovoljno zelenog pokrivača koji je potreban da zadovolji potrebe svakog stanovnika za kiseonikom, nego i puno zapuštenih delova, neodržavanih šuma, deponija... Kada se svemu tome dodaju i promenjeni klimatski uslovi, ni drveće koje je preostalo ne može da obavlja svoj „posao” kako treba, a zagađenje vazduha raste iz godine u godinu.
Kako ističe dr Predrag Aleksić, zamenik direktora „Srbijašuma”, u prestonici nema dovoljno zelenih površina niti šuma. Povećanje površina pod šumama ima nemerljiv značaj za životnu sredinu, napominje dr Aleksić, dodajući da se time poboljšavaju opšti klimatski uslovi.
– Gradska teritorija je prekrivena sa 29.034 hektara šuma, od čega je 13.397 hektara šuma u vlasništvu države. Svega devet odsto gradskog područja nalazi se pod drvećem, dok je po evidenciji iz prošle godine šumovitost u Srbiji iznosila 36,3 odsto. Interesantno je pomenuti da je davne 1801. godine pod šumama bilo 85 odsto teritorije naše zemlje izuzev Vojvodine, ali je tada u Srbiji živelo samo 169.000 stanovnika – zaključuje zamenik direktora „Srbijašuma”.
M. R. B.
Politika 12/12/2009

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis