субота, 12. децембар 2009.

Imamo pravo da živimo zdravo

Zvezdarski Hopenhagen
Maska
U subotu 12. decembra pozvali smo sugrađane da se, u okviru Zvezdarskog Hopenhagena, zajedno suprotstavimo pretećim klimatskim promenama.
Kako?
Očuvanjem Zvezdarske šume.
Borbom za zdravu životnu sredinu.
Aktivnim učešćem u oblikovanju životnog okruženja.
Sa nama su billi: studentkinje Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta u Beogradu, studenti arhitekture, predvođeni Ivanom Kucinom, docentom Arhitektonskog fakulteta u Beogradu, profesorka Zagorka Golubović, borci za Peti park, članovi Beogradskog sindikata. I, što je najvažnije, mnogobrojni građani.
Studentkinje Studentkinje Ekologije i zaštite životne sredine Biološkog fakulteta
Šta smo radili?
Nastavili smo sa potpisivanjem peticije za zaštitu Zvezdarske šume. Borba za Zvezdarsku šumu još nije završena. Ima nagoveštaja da planerska birokratija i urbanistička kleptokratija pokušavaju da sabotiraju gradonačelnikove aktivnosti da Zvezdarsku šumu zaštiti od seče. Iz više izvora saznajemo da je šumožderska družina ostala pri prenameni šumskog u građevinsko zemljište na delu Zvezdarske šume iznad KBC „Zvezdara“. I to uprkos zauzimanju gradonačelnika, uprkos nedvosmislenom stavu i Sekretarijata za zdravstvo i novog rukovodstva bolnice da proširenje na šumu nije neophodno i da se sve potrebe KBC Zvezdara mogu zadovoljiti u postojećem krugu. Ovo samo potvrđuje sumnju da je Gradska bolnica od početka zloupotrebljena i da je navodno „proširenje“ bolnice bilo samo izgovor da se proture neki drugi interesi. Inače se ne bi tako tvrdoglavo insistiralo na planskom satiranju jednog od najkvalitetnijih delova Zvezdarske šume, čak i onda kada je utvrđeno da za tim nema nikakve potrebe.
Jadan je ovaj pokušaj planerske birokratije i urbanističke kleptokratije. Još je jadnija njihova mahnita mržnja prema zelenilu ovog grada. Mržnja koja se ispoljava na svakom koraku, u svakom planu.
Ili je to neko unapred uzeo kintu da nekom obezbedi popriličan komad šume pa mu nema druge nego da očajnički pokuša da ispuni nalog za koji je plaćen? Žao nam je, dil neće proći. Džabe se nadaju da će, uz pomoć formalističkog kretenizma, na mala vrata progurati DRP Zvezdarske šume. Nema šansi. Predvideli smo ovaj njihov potez. Kao što znamo i sledeće. Postali su previše providni.
Delili smo letke posvećene drveću – našoj nadi. Svaki hektar zdrave šume veže 6 tona ugljenika godišnje i tako ublažava efekat staklene bašte. Svaki hektar proizvede kiseonik za 45 ljudi. Potrebno je 300 stabala da se eliminiše ukupno zagađenje koje jedna osoba proizvede u toku svog života.
Upoznavali smo građane sa pravima koja im garantuje Arhuska konvencija, kako bi se efikasnije borili za zdravu životnu sredinu.
Konvencija podrazumeva:
1. Pravo građana na informisanost:
Građani imaju pravo na tačne informacije o pojavama i aktivnostima koje mogu imati uticaj na kvalitet životne sredine i zdravlje ljudi;
2. Pravo građana da učestvuju u donošenju odluka o životnoj sredini:
Pravo po kome građani mogu uzeti učešće u izradi planova i programa koje se tiču životne sredine kao što su generalni urbanistički, prostorni, regulacioni, lokalni ekološki planovi, odnosno učešće u pripremi propisa, u procedurama izrade analize uticaja na životnu sredinu i sl.
3. Pristup pravosuđu u slučaju kada su prethodna dva prava povređena: Svi građani čiji su interesi ili prava povređena u vezi sa pitanjima koja se tiču životne sredine imaju prava na sudsku zaštitu.
Modeli Jedan od modela Petog parka
Studenti Arhitektonskog fakulteta su, na primeru Petog parka, pokazali kako funkcioniše participativna arhitektura. Pošli su od želja stanara vezanih za prostor Petog parka. Predstavili su tri različita rešenja (radi se i na četvrtom), koja će se spojiti u jedan, sa kojim će se izaći pred nadležne organe.
Sve u svemu, bilo je živo.
Pogledajte fotke sa Zvezdarskog Hopenhagena
Kao i Srdjan Zivkovic's Photos - Zvezdarski Hopenhagen

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis