субота, 5. децембар 2009.

Pripreme za Samit u Kopenhagenu

Kopenhagen -- Kopenhagen se priprema ugosti nekoliko desetina šefova država ili vlada na samitu o klimatskim promenama pod okriljem Ujedinjenih nacija.
Očekuje se da će se učesnici na samitu, koji će trajati do 18 decembra, izgraditi novi dokument o klimtskim promenama, koji će zameniti Protokol iz Kjota, kome važnost ističe 2012. godine. Stručnjaci smatraju da će samit biti uspešan, ukoliko na njemu bude postignut i dogovor o smanjenju emisije gasova koji izazivaju efekat staklne bašte.
Emsija štetnih gasova, a posebno ugljen-dioksida glavni je razlog globalnog zagrevanja i pojave efekta staklne bašte. Ugljen-dioksid nastaje pri sagrevanju svakog fosilnog goriva odnosno sagorevanjem drveta, benzina, nafte, zemnog gasa.
Ukoliko se smanji obim sagorevanja fosilnih goriva i uspori sečenje šuma najverovatnije bi se smanjila i količina gasova staklene bašte oko Zemlje. Intersovanje za globalno zagrevanje pokazuju sada svi i građani i mediji, ipak stručnjaci kažu da su mnoge poruke upućene javnosti bile loše.
“Bilo je puno loših i nesrećnih informacija o globalnom zagrevanaju. Ali, ništa ne može da promeni nauku. I to je veoma važno, da je nauka tu”, kaže direktor tima UN za klimatske promene Janoš Pastor.
Ukoliko se ne zaustavi emisija štetnih gasova do 2100. godine temratura na zemlji bila bi veća od 2 do 4 stepena celzijusa. Da se to ne bi dogodilo, na samitu u Kopenhagenu zahtevaće se da vodeće industrijske zemlje smanje emisiju štetnih gasova do 2020. godine od 20 do 40 odsto.
Na samitu će se pregovarati i o finasijama, odnosno o tome da zemlje u razvoju dobiju novac od industrijski razvijenih zemalja kako bi i one mogle da koriste alternativne vidove energije i na taj način smanje emisiju štetnih gasova.
Američki predsednik Barak Obama učestvovaće u radu Samita Ujedinjenih nacija o klimatskim promenama u Kopenhagenu na kraju skupa, a ne na početku, kako je ranije najavljeno, objavila je Bela kuća, ocenjujući da bi na sastanku mogao da bude postignut "značajan" globalni ekološki dogovor.
Ranije je bilo planirano da Obama prisustvuje sastanku, koji se u glavnom gradu Danske održava od 7. do 18. decembra, ali na samom njegovom početku, odnosno da na njega "svrati" na putu za svečanost u Oslu, na kojoj će mu 10. decembra biti uručena Nobelova nagrada za mir.
"Posle više meseci diplomatske aktivnosti, učinjen je napredak ka značajnom dogovoru u Kopenhagenu, u kome bi se sve države obavezale na akciju protiv globalne pretnje klimatskih promena", navedeno je u saopštenju Bele kuće, koje su prenele agencije.
U saopštenju se takodje navodi da predsednik SAD "na osnovu razgovora sa drugim liderima i na osnovu napretka koji je već učinjen kako bi se dao zamah pregovorima" ocenio da "stalno vodjstvo SAD može biti veoma produktivno kroz njegovo učešće na završetku konferencije u Kopenhagenu, 18. decembra", pre nego na početku, 9. decembra.
Rojters podseća da se očekuje da na kraju skupa, konferencija u Kopenhagenu bude poprište teških cenjkanja o smanjenju emisija štetnih gasova pojedinačnih zemalja, uz prisustvo na desetina šefova država ili vlada zemalja širom sveta.
Neke od ekoloških organizacija su poslednjih dana izražavale nezadovoljstvo što Obama neće prisustvovati pregovorima na njihovom vrhuncu.
B92 5. decembar 2009.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis