петак, 11. децембар 2009.

Buduća namena kasarne u Volginoj

Razobličavamo jednu po jednu planersku laž. Ispostavilo se da, kao što smo od početka i tvrdili, nije neophodno proširenje KBC Zvezdara na šumu.
Nije to jedina laž u DRP-u Zvezdarske šume. Ima ih još.
Jedna od većih planerskih laži je i prava namena zemljišta na kome se nalazi nekadašnja kasarna u Volginoj ulici. Izjava ministra Olivera Dulića potvrđuje naše sumnje da će se tu graditi stambeno naselje.

Vojno zemljište za stanove

10. decembar 2009. | 14:12 | Izvor: Beta Beograd
Ministar Oliver Dulić je izjavio da je u pripremi set podzakonskih akata koji bi omogućili eventualno pretvaranje vojnog zemljišta u građevinsko.
"Vojska ima eksluzivnu lokaciju gotovo u svim gradovima. Po meni, to su možda najbolje lokacije za buduće građevinske i stambene zone u najvećim gradovima. Vojsci trebaju stanovi, državi treba građevinsko zemljište i mislim da ćemo u tom zajedničkom interesu pronaći taj resurs da bi masovna stambena gradnja sledeće godine krenula velikim tokom", rekao je Dulić.
Dulić je rekao da se razgovara sa Ministrastvom odbrane o tome da se masovno grade stanovi na mestima gde su kasarne.
Prema njegovim rečima, za masovnu stanogradnju u idućoj godini biće izdvojeno dve milijarde dinara, a u ovom trenutku najveći problem je nedostatak adekvatnog građevinskog zemljišta koje je dovoljno urbanizovano i opremljeno.
"Suština je da se dogovori sa bankama da se nastavi projektno finansiranje stambene gradnje. Država će iz ovih sredstava da subvencioniše to projektno finansiranje u smislu pokrivanja kamate i svih ostalih troškova", rekao je Dulić.
On je naveo da građevinci mogu od banaka da traže sredstva za projektno finansiranje ali će morati da prodaju stanove po cenama koje će ministratsvo definisati.
"Efekat je da će cene značajno pasti i da ćemo u sledećoj godini imati gradnju između 10.000 i 12.000 stambenih jedinica", rekao je ministar.
B92

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis