уторак, 3. новембар 2009.

Zvezdarska šuma

Autor: Čedomir Antić
Zvezdarska šuma jedan je od simbola Beograda. U zemlji koja je ove godine imala budžetski manjak izražen u milijardama evra. Među političarima koji zaduživanje u inostranstvu vide kao privredni resurs. Pred narodom koji je navikao na nacionalne poraze, ekonomske propasti i moralnu eroziju. U društvu u kome regionalizaciju vide kao izbornu parolu, gde je razlika između najbogatije i najsiromašnije opštine neviđena u čitavoj Evropi i iznosi 1:15. Tamo gde stotine hiljada gladuju, a krug bogatih se povećao zahvaljujući bedi sugrađana. Upravo kod nas, u državi u kojoj ministar zdravlja misli da bi mogao svakog meseca da podnese ostavku, ali to ne čini već sedam godina... Sudbina jedne gradske šume i nije mnogo važna.
Nekadašnji Veliki Vračar mesto jedne od starih i uglednih opservatorija, već sedamdeset godina krasi šuma velike lepote i neprocenjive vrednosti za zdravlje Beograđana. Ovu šumu godinama seku i potkradaju, a opština, grad i država ne samo da tako nešto nisu sprečili, već novim regulacionim planom nastoje da joj i sami učine štetu. Namera da na delu Zvezdarske šume bude izgrađen kompleks povezan sa Kliničko-bolničkim centrom Zvezdara, znatno veće površine od one koju zauzima ova bolnica, ne može biti shvaćena samo kao deo brige o bolesnima i starima. Da je takva briga u prošlosti zaista i pokazana ne bi danas oko dve trećine ispitanih građana tvrdilo da je stanje u zdravstvu isto ili gore nego pre promena. Dok ogromni kompleksi na raspolaganju našem zdravstvu stoje nedovoljno iskorišćeni ili nedovršeni, biće da upravo krčenje Zvezdarske šume vodi na put ka svetlijoj i boljoj budućnosti. A možda je seča dela šume u tako plemenite svrhe samo početak, samo „noga u vratima”, za buduće zaposedanje 137 hektara zemljišta od koga je manje od šestine uređeno kao park.
Briga za stare, koje bi trebalo da primi istureni centar na krčevini, predstavlja možda skriveno staranje za mlade. Sve stariju i beznadniju omladinu, koja valjda treba negde da potroši svoje jako povoljne, ali vrlo dugoročne kredite i kupi stambene kvadrate na kojima će se odmarati posle radnog dana posvećenog otplati?
Blic 03.11.2009.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis