уторак, 3. новембар 2009.

Potiv betonskog primitivizma

Upravo 3. novembra, na dan čistog vazduha, objavljena je skandalozna vest da će u bloku 28 opštine Novi Beograd, zelenu površinu zameniti parkiralište („Peticijom do parkinga“, Press 03. 11. 2009).
Obrazloženje zagovornika parkinga je karakteristično za prevladavajući ekološki cinizam. Kažu: „Jedna žrtva je morala da se podnese. Ovog puta su to bile zelene površine.“
Mnogima se čini da je najlaške žrtvovati zelene površine. Samo, šta ćemo disati? Izduvne gasove automobila?
Žalosno je, i ekološki krajnje neodgovorno, što opština je Novi Beograd stala iza ovakve inicijative. I tamo poneki, kao na Zvezdari, misle da u ovom gradu ima previše zelenila. Eto nama asocijacije antiekoloških opština i graova Srbije. Previše ih je u toj asocijaciji. Na žalost. Na žalost.
Pozivamo žitelje bloka 28 da se organizuju i što masovnije suprostave još jednom u nizu nasrtaja na ono malo zelenila u našem gradu.
Pozivamo sve sugrađane i sve građane Srbije da brane svaki pedalj zelenila, ma gde bio, kako bismo zaustavili ekološku katastrofu u koju srljamo.
Pozivamo zagovornike betonjiranja da se malo zamisle, ne rade li i na vlastitu štetu. Na kraju krajeva, svi dišemo isti vazduh. Ili se gušimo u istom smogu.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis