уторак, 3. новембар 2009.

Peticijom protiv urbanističkog nasilja

Autor: A. Malušev
Zvezdarskoj šumi, staništu brojnih zaštićenih biljnih i životinjskih vrsta, preti seča
Povodom 3. novembra, Svetskog dana čistog vazduha, grupa građana sa Zvezdare „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ pokrenula je inicijativu - Drveće za bebe! Inicijatori predlažu Vladi i gradu Beogradu, da se za svako novorođeno dete u glavnom gradu zasadi po jedna mladica u Zvezdarskoj šumi. Njihov apel je: Novi život obavezuje.
„Novi život zahteva zdrave uslove za razvoj. Svako dete ima pravo da diše punim plućima. Čist vazduh je naše pravo i naša dužnost prema generacijama koje dolaze“, poručuju inicijatori akcije. Na ovaj način, oni žele da spreče najavljenu izgradnju tornja-vidikovca od 35 metara u blizini Opservatorije, proširenje Instituta „Mihajlo Pupin“, izgradnju bazena i sportske hale u šumi, pored već postojećeg sportskog centra Olimp, zatim izgradnju crkve u samoj šumi kao i proširenja KBC Zvezdara.
Prema podacima do kojih je došla ova grupa građana, tom prilikom bilo bi uništeno više od pet hektara najkvalitetnijeg dela šume, kroz koje bi prošla i dvosmerna saobraćajnica, kao i asfaltni put za turistički vozić. Osim toga, sporno je i najavljeno ograđivanje šume.
Kako kaže Zoran Pavlović iz udruženja „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“, ova grupa građana ima podršku i drugih sličnih inicijativa, poput „Šumske vile“ u čijoj će inicijativi biti održan kros u Zvezdarskoj šumi.
- Vladu Srbije upoznaćemo sa našom idejom, uz obrazloženje koje smo ranije pokušali da ponudimo gradskom Sekretarijatu za zaštitu životne sredine, Zavodu za zaštitu prirode kao i opštini Zvezdara. Naime, radi se o izveštaju tima biologa prema kojem je Zvezdarska šuma stanište mnogih retkih, zaštićenih, biljnih i životinjskih vrsta koje su zaštićene i međunarodnim konvencijama. Najavljenom sečom bio bi uništen jedan veliki eko-sistem što bi imalo štetan uticaj za čitav grad - kaže za Danas Pavlović.
Podrška Petog parka
Grupa građana za Peti park, pridružila se akciji sprečavanja seče Zvezdarske šume, a prema Pavlovićevim rečima, oni odavno sarađuju, konsultuju se i međusobno pružaju podršku. Iz „Zvezdarske šume“ smatraju da je u oba slučaja na delu uobičajena birokratska podlost kojom se zavaravaju građani i smiruje situacija dok nekome ne bude odgovaralo da ponovo bude izvučena „iz fioke“.
Testera već radi?
Prema rečima Zorana Pavlovića, u toku jučerašnjeg dana, grupi građana za Zaštitu Zvezdarske šume, stigla je dojava prema kojoj je upravo počela seča 500 kvadratnih metara šume prema Karaburmi.
DanasUtorak, 03. novembar 2009

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis