четвртак, 05. новембар 2009.

Srbija se priključila globalnom pokretu Hopenhagen

BEOGRAD, 3. novembra 2009. (Beta-Ecotopia) - Srbija se danas pridružila globalnoj kampanji za podršku ekološkom pokretu "Hopenhagen" koji ima za cilj podizanje svesti ljudi o važnosti i značaju očuvanja planete Zemlje.
Ime pokreta "Hopenhagen" predstavlja igru reči nada, na engleskom "hope", i danske prestonice Kopenhagen gde bi u decembru trebalo da bude održana konferencija UN s ciljem da se dodje do sporazuma o ograničavanju emisije štetnih gasova i suzbijanja posledica klimatskih promena.
Kroz pokret "Hopenhagen" gradjani bi trebalo da utiču na svetske lidere da što pre donesu odluke o načinima smanjenja globalnog zagadjenja i zaustavljanju klimatskih promena, a posebno na skupu u Kopnhagenu od 7. do 18. decembra, rečeno je na konferenciji za novinare.
Kako je istaknuto, prvi korak je da što više ljudi, potpisivanjem peticije na sajtu www.hopenhagen.org, kao bi dali novu šansu za život na planeti.
Državni sekretar Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja Ivica Radović kazao je da Srbija ne može sama da smanji ispuštanje ugljen-dioksida u onoj meri u kojoj se to očekuje, ali da je uz medjunarodnu pomoć i razvoj tehnologija spremna da učestvuje u tome.
Ambasadorka Danske u Srbiji Mete Kjuel Nilsen (Mette Kjuel Nielsen) rekla je da je 2009. godina od presudnog značaja za zaustavljanje klimatskih promena.
Nilsen je istakla da će na predstojećoj konferenciji u Danskoj svetski lideri morati da donesu konkretne i obavezujuće odluke o smanjenju zagadjenja.
Zelena Srbija

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis