четвртак, 05. новембар 2009.

Bugarska traži od suda da bivšem kralju oduzme šume

SOFIJA, 4. novembra (Tanjug) - Nova bugarska vlada podnela je danas zahtev sudu da oduzme šume koje je Bugarska vratila svom bivšem kralju i bivšem premijeru Simeonu Saks-Koburgu - posle pada komunizma.
Nova vlada desnog centra, koja je pobedila na izborima u julu, obećavajući da će ponovo uspostaviti vladavinu prava, saopštila je da je prilikom vraćanja više od 1.600 hektara šuma kraljevskoj porodici Saks-Koburg u protekloj deceniji bilo mnogo nepravilnosti i da bi to trebalo da se preispita.
Vlada, takodje, traži pet miliona leva (3,77 miliona dolara) kao odštetu za stabla koja su posečena u vraćenim šumama na planini Rila, naveo je Rojters.
Cilj je da se zaštite državni interesi, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede, koje je podnelo zahtev.
Sud trreba da prizna da je država vlasnik nepravilno vraćene imovine", navedeno je u saopštenju.
Kritičari smatraju da je Simeon ušao u politiku 2001. godine da bi vratio zemlju i imovinu koja je pripadala njegovoj porodici pre nego što ga je komunistička vlast poslala u progonstvo 1946. godine. Medjutim, Saks-Koburg, jedini evropski pripadnik kraljevske porodice koji je postao premijer, objasnio je da je to učinio iz "osećanja dužnosti".
Prema navodima Ministarstvu poljoprivrede, državna tela koja su vratila šume nisu bila ovlašćenja da to učine.
Saks-Koburgova stranka NMSP, partner u bivšoj vladinoj koaliciji, izgubila je sva mesta u parlamentu na julskim izborima pošto su glasači kaznili vlast koja nije uspela da suzbije korupciju i kriminal.
Saks-Koburg je proveo najveći deo života u progonstvu i bio je pozdravljen kao spasilac kada se vratio u Bugarsku 2001. godine. Bugari su se nadali da će bivši monarh rešiti sve njihove probleme i izabrali su ga za premijera 2001. godine. Na toj funkciji se zadržao do 2005. godine.
Razočaranje je kasnije prevladalo jer je životni standard ostao nizak.
Simeon je postao car 1943. godine kad je imao šest godina, ali je vladao samo tri godine pre nego što su komunisti ukinuli monarhiju i poslali kraljevsku prodicu u egzil.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis