уторак, 06. октобар 2009.

Šta se događa sa Petim parkićem

Deca se u njemu neće igrati dok ne bude usvojen novi plan regulacije. – Kada će investitor dobiti novu lokaciju, pitaju Zvezdarci
Godinu dana je prošlo otkako je gradonačelnik, saopštio da se „došlo do kompromisnog rešenja za Peti parkić koje će biti na zadovoljstvo svih”, a stanari zvezdarske mesne zajednice „Lipov lad” još ne znaju šta se dešava sa nekadašnjim igralištem. Građani koji su se četiri godine borili za opstanak Petog parkića, štaviše, ponovo su uznemireni i zabrinuti.
Ni dan-danas ne zna se šta je urađeno na izmeni regulacionog plana ovog naselja kojim bi građevinsko zemljište trebalo da bude preimenovano u zelenu površinu, a nadležni, kažu pokretači inicijative „Peti park”, samo ponavljaju da je izmena plana „proces za koji treba para i strpljenja”.
– U opštini su nam rekli da je grad odbio njihov predlog za izmenu plana regulacije. I Ministarstvo finansija, suprotno očekivanjima i argumentima koje smo izneli, odbilo je žalbu kojom tražimo da preduzeću „Crnotravac” prestane pravo na korišćenje građevinskog zemljišta, zadržavši mišljenje da lokacija i dalje pripada investitoru – objašnjava Ivana Ivić, član građanske inicijative.
Ona ističe da im još nije poznato ni da li je „Crnotravac” dobio novu lokaciju kako je obećano, te da je na osnovu svega navedenog jasno da Zvezdarci, osim godinu dana starog obećanja gradonačelnika, zapravo nemaju nikakvu garanciju da će moći da se igraju, rekreiraju i odmaraju na ovom mestu.
– Dok se status zemljišta ne reši, ne možemo da zatražimo obnovu razrušenog terena za basket. Svojevremeno smo postavili jedan koš ali je on u međuvremenu uništen, mada nije ni bio previše koristan budući da je postavljen na travi. Da bismo betonirali teren potrebno je da parcela bude proglašena za javnu zelenu površinu – objašnjava Ivićeva.
Činjenicu da status Petog parkića ne odmiče s mesta građani tumače kao zatišje koje neko koristi da na mala vrata ponovo „upadne” na lokaciju. Već desetak dana, kažu Zvezdarci, viđaju poznate predstavnike građevinske firme koji obilaze, zagledaju i „snimaju” teren.
U opštini Zvezdara, međutim, kažu da su inicijativu za izmenu plana podneli gradu, ali da su nadležni u prestonici odgovorili da je za rešenje ovog problema neophodno ili doneti novi plan detaljne regulacije, ili sačekati treću fazu izmene generalnog plana.
– Novi plan regulacije ne može retroaktivno da ukine dozvolu investitoru, već samo da ubuduće sačuva zemljište od dalje gradnje. Zato je neophodno da grad „Crnotravcu” prvo zakonski zameni lokaciju, kako je „džentlmenski” dogovoreno, pa da se pokrene procedura za izmenu ili donošenje novog plana. Opština će izaći u susret građanima čim bude imala dokument koji joj dopušta da deluje, ali njega treba da usvoji viši organ – kaže Marija Leković iz odeljenja za razvoj Zvezdare. Ona dodaje da opština nema nikakve dokaze da je investitor nastavio gradnju, niti da namerava da to učini.
M. Luković
Politika 05/10/2009

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis