понедељак, 5. октобар 2009.

Da li im verujete?


(Ne)nadležni su se još jednom oglasili po pitanju regulacionog plana Zvezdarske šume. Zbilo se to u Pressu od 5. oktobra 2009. godine.
Obznanili su svoju neizmernu brigu za zdravlje naroda. Od silne brige ne mogu da spavaju. Pa, mučeni nesanicom, moraju da sliste bar neko drvo. Tako im dođe lakše. Kažu, istina, da neće da seku baš sve. Ogradiće 100 odsto da bi posekli 17 odsto. Lepa, zabavna matematika. A bolničke kapacitete, eto, ne mogu da prošire ni na koji drugi način, nego da štrpnu deo šume. A znamo kako to ide kade počne da se štrpka. Deo po deo, delić po delić, i od šume ostade parkić. Sa par stabala. Mislili, mislili, mozak nažuljali a nikako da nađu neko drugo rešenje, i da se bolnica proširi, i da šuma ostane na broju. Šta će, najčešće se ne vidi ono što ti je pred nosom. Ili ono što nećeš da vidiš.
Lepa je ta silna briga za narodno zdravlje. A lep je i komad zemlje koji bi da zagrade. Da ne kažemo zagrabe. Nije to 1,8 ha, već 2,45 ha (skupa sa gerijattrijskim centrom i dvosmernom ulicom pride) prema odokativnim podacima iz plana. Prema tačnom proračunu, to je 5,37 ha. Svako može lako da izračuna koliko na toj lokaciji to vredi.
Odgovore na neka osnovna pitanja još nismo dobili. Zašto? Veoratno zato što ih nema.
Da li verujete (ne)nadležnima i njihovoj brizi?
Prenosimo i tekst iz Pressa, uz napomenu da je članak pod identičnim naslovom izašao u Danasu od 7. septembra - Ne daju šumu za bolnicu. Postoji li neka služba koja novinarima distribuira naslove? Ili samo prepisuju jedni od drugih?

Ne daju šumu za bolnicu

Grupa građana, okupljena oko projekta „Zaštitimo Zvezdarsku šumu", traži izmenu regulacionog plana i protivi se gradnji dva nova objekta namenjena pacijentima KBC „Zvezdara". U opštini ističu da je izgradnja pre svega u interesu bolesnika
Jedan deo stanovnika naselja Zvezdara ne slaže se sa odlukom da se u obodnom delu Zvezdarske šume izgrade još dva odeljenja Gradske bolnice. Sa druge strane, u opštini tvrde da je to u interesu svih građana i da će novi objekti zauzeti neznatan deo zelenila.
Grupa građana okupljena oko projekta „Zaštitimo Zvezdarsku šumu" traži izmenu novog regulacionog plana, kojim je planirano da deo ove šume bude deo kompleksa KBC „Zvezdara".

Odeljenje za dijalizu

Na ovom potezu trebalo bi da budu izgrađeni odeljenje za dijalizu i gerontologija. Stanovnici ovog dela grada tvrde da bi ovim potezom grada i opštine bila uništena „pluća Beograda" i prirodni zaštitnik prestonice od košave. Vođeni ovim razlozima, oni već mesecima sakupljaju potpise za peticiju kako bi izmenili tu odrednicu regulacionog plana.
- Tražićemo da se smesta zaustavi svaka dalja gradnja u Zvezdarskoj šumi i povuče regulacioni plan koji predviđa pretvaranje delova Zvezdarske šume u građevinsko zemljište. Takođe, treba zaustaviti seču drveća i uništavanje zelenih površina, kao i bacanje smeća i stvaranje deponija. Predlažemo da se uspostavi redovna čuvarska služba kako bi, pored ostalog, onemogućila ulazak automobila u ovaj deo - kažu iz grupe građana okupljene oko projekta za očuvanje Zvezdarske šume.
U opštini Zvezdara kažu da je izgradnja dva nova bolnička odeljenja u interesu svih bolesnika i da je odluka doneta imajući u vidu prioritetne probleme.

Pacijenti u prirodi

- Na tom potezu šume biće izgrađeni odeljenje za dijalizu i odeljenje u kojem će biti smešteni najstariji sugrađani. Od ukupno 1,8 hektara, koliko će se pripojiti bolnici, samo 17 odsto biće pod građevinama, preostali deo ostaje šuma. Uostalom, u interesu bolnice je da bude okružena prirodom zbog zdravlja bolesnika - kaže načelnik odeljenja za razvoj opštine Zvezdara Aleksandar Rebić.
On je istakao da su obodni delovi šume godinama skrnavljeni različitim vidovima krađe drveća i građevinskim upadima, ali da se tome stalo na put.
- Dobro smo razmislili šta dobijamo, a šta gubimo proširivanjem bolnice i tako smo i doneli odluku. Mi nismo dozvolili pre nekoliko meseci Institutu „Mihailo Pupin" da se proširi na deo ove šume jer zahtev nije bio realan i šteta bi bila veća nego korist - izričit je Rebić.
Regulacionim planom Zvezdarske šume predviđeno je da zelenilo na ovoj površini bude zaštićeno ogradom. Planirano je postojanje dečje ustanove, gerontološkog centra, vidikovca sa restoranom i pratećim sadržajima, kao i prostora za javne izložbe.

LEČENJE TEŠKO OBOLELIH

U gradskom Sekretarijatu za zdravstvo kažu da su u februaru ove godine Sekretarijatu za urbanizam dostavili predlog da se Gradski zavod za plućne bolesti, zbog urušavanja zgrade, preseli u novi objekat u okviru KBC „Zvezdara".
- U predlogu smo napisali da se deo novih kapaciteta nameni lečenju obolelih od tuberkuloze pluća, a deo za gerijatrijsko odeljenje, uz koje bi bilo oformljeno odeljenje za zbrinjavanje teško obolelih osoba. Ovo odeljenje imalo bi 20 do 25 postelja. Time bi se postiglo unapređenje zdravstvene zaštite, ali i uštedeo novac iz Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje namenjen za Beograd - kaže sekretar za zdravstvo Dragana Jovanović.

fakti

n Zvezdarska šuma prostire se na površini od oko 137 hektara, od čega je 21 hektar uređen kao park
n Prosečna starost vegetacije je oko 50 godina
n Najveći deo šume čine bagrem, crna i kanadska topola, američki jasen, gorski javor, beli jasen, hrast, crni i beli bor, kesten, bukva, lipa, platan...

B. RADULOVIĆ
Press 05.10.2009.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis