уторак, 06. октобар 2009.

Danas je svetski Dan staništa

Danas se širom sveta obeležava Dan staništa, pod temom „Planiranje naše urbane budućnosti". U poruci izvršnog sekretara Konvencije o biološkoj raznovrsnosti Ahmeda Đoghlafa, navodi se da je ta tema važna za stanje biodiverziteta u celom svetu.
- Širenje urbanih prostora i neplaniran razvoj su dva od najvećih ugrožavajućih faktora biodiverziteta, sa ozbiljnim posledicama za klimatske promene, raspoloživosti voda, hrane i mnogih drugih ekosistemskih usluga. Procenat svetske urbane populacije je sada veći od ruralne populacije. Urbani rast podstiče globalnu i lokalnu potrošnju i zagađenje. Najveći deo ovog rasta događa se u nerazvijenim zemljama, koje predstavljaju i staništa najvećeg dela svetskog biodiverziteta - istakao je izvršni sekretar Đoghlaf.
On je podsetio da promovisanje održivog korišćenja bioloških resursa mora biti sastavni deo svake strategije koja se odnosi na planiranje budućeg razvoja urbanih područja.
Republika Srbija je član Konvencije Ujedinjenih nacija o biološkoj raznovrsnsoti, kao i Bernske konvencije na regionalnom nivou. Svetski dan staništa je od velikog značaja za podizanje svesti javnosti u oblasti planiranja buduće urbanizacije radi očuvanja biološke i predeone raznovrsnosti, a naročito zaštite i održivog korišćenja divljih vrsta flore i faune i njihovih staništa.
Više informacija potražite na sajtu http://www.cbd.int
Izvor: Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis