петак, 2. октобар 2009.

Odgovor bez odgovora

Iz Gradske bolnice (KBC Zvezdara) smo dobili odgovor bez odgovora. Okruglo pa na ćoše.
I dalje ostaje nejasno:
1. Po kom tom arhitektonskom rešenju je neophodno da bolnica zađe u šumu? Postoji li uopšte to rešenje? Ili je bolnica samo izgovor za neke druge igrače i poslove?
2. Šta će se, posle preseljenja dela bolničkih objekata i ustanova, dogoditi sa zgradama i zemljištem u Preševskoj ulici. Hoće li to biti prodato, iznajmljeno ili šta? Nije mala površina i nije mala para u igri da bi se preko toga tek tako prešlo.
3. Šta će se dogoditi sa zgradom Antituberkuloznog dispanzera i zemljištem na kome se dipanzer sada nalazi? Ni tu nije mala para u igri.
4. Ne znamo čak ni da li će, konkretno, objekti i ustanove u okviru planiranog bolničkog kruga biti u funkciji javnog ili komercijalnog zdravstva. Da li će se u njima lečiti obični građani ili samo oni sa dubokim džepom? Sva je prilika da nam se sprema ovo drugo. Zašto bi inače to krajnje jednostavno pitanje ostalo bez odgovora?
5. Ne znamo ni da li je KBC Zvezdara izdala, prodala ili ustupila na korišćenje zemljište u okolini bolničkog kruga.
7. Ne znamo ni koliko će čitava priča koštati i ko će to da plati. Hoće li na teren istrčati i famozni privatni investitor? I šta će dobiti zauzvrat. To jest, šta će građanima ove zemlje ostati od bolnice, kada investitor uzme svoje. Hoće li šuma, kao javno dobro, stradati za interes nečijeg privatnog profita?

Ne znamo ni zašto će se ograditi 5,37 ha javne šumske površine na ime proširenja bolnice i izgradnje gerijatrijskog centra (cifra iz plana od 2,45 ha jednostavno nije tačna), kada će površina pod objektima navodno zauzeti svega 4.700 m2 ili 0,47 ha? Ali je razlog lako dokučiti - da bi se ostavilo prostora za nova proširenja.
I dalje je u magli sve oko proširenja KBC Zvezdara i preseljenja dela njenih objekata. Sve je nejasno osim namere da se duboko zadre u jedan od najkvalitetnijih delova Zvezdarske šume. Nisu šala planom zahvaćenih 5,37 ha, sa dvosmernom ulicom koja ih preseca, kao asfaltna rana.
Jasno je i zašto se ne traže alternativna rešenja. Nekom se čini da je na šumu najlakše udariti. I najisplativije. Malo platiš, mnogo dobiješ.
Šuma je iznad privatnih profita, političke samovolje i urbanističkog nasilja.
Šuma je javno dobro svih građana i ne može se ni otuđiti, ni ograditi mimo njihove volje. Nijedna politička struktura u ovom gradu i ovoj zemlji nije dobila mandat za sakaćenje Zvezdarske šume.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis