понедељак, 7. септембар 2009.

Strahuju da će bolnica ugroziti šumu

Građani i ovog vikenda potpisivali peticiju za spas Zvezdarske šume
I posle razgovora sa predstavnicima Opštine Zvezdara Grupa građana „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ protiv je proširenja Gradske bolnice na uštrb šume, pa su i ovog vikenda organizovali potpisivanje peticije. S druge strane u Opštini i Gradskom sekretarijatu za zdravstvo tvrde, da će proširenje bolnice zauzeti minimalni deo šume, ali i koristiti svim građanima.

Poslednjih nekoliko dana ova grupa građana uputila je apel za očuvanje šume na adrese opštinskih, gradskih ali i republičkih vlasti. Odgovor su dobili jedino od Opštine Zvezdara koja ih je pozvala na razgovor.
- Razgovarali smo sa stručnim timom Opštine i sučelili smo argumente. Rasprava je bila živa, oko nekih stvari smo se složili ali oko ključnih su ostale razlike. Mislimo da je za proširenje bolnice moguće naći drugo rešenje, lokaciju na kojoj neće morati da se seče drveće – kaže Dejan Simonović iz grupe „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ i poziva građane da danas ispred Cvetkove pijace potpišu peticiju za spas šume.
I Opština i Sekretarijat nisu promenili svoj stav da dobrobit svih građana neće ugroziti šumu.
- Ekologija nam je prioritet, ali i interes svih građana. Proširenje bolnice je neophodno, a neće ugroziti veliki deo šume. Za proširenje bolnice predviđen je pojas od 1,8 hektara, ali će samo na 17 odsto tog prostora biti građevine – objašnjava Marija Leković, načelnik odeljenja za razvoj Opštine Zvezdara i dodaje da će na tom delu biti izgrađeni Centri za dijalizu i gerantologiju.
- Generalni urbanistički plan predvideo je veći prostor za proširenje bolnice, ali je intervencijom Opštine dok je plan bio na javnom uvidu ovaj pojas smanjen. Ako su želeli građani su primedbe na plan trebali da daju tada – objašnjava Leković.
Opština Zvezdara uticala je svojim primedbama da vojni kompleks u Zvezdarskoj šumi ostane u istim granicama i da ne postane stambeni blok. Takođe uticala je da se smanji i parcela predviđena za izgradnju privatnog vidikovca.
Grupa „Zaštitimo Zvezdarsku šumu“ i predstavnici Opštine složli su se da Zvezdarsku šumu trba održavati, razgovarali su o ideji da se uradi mapa stabala ali i uvedu eko kontrole koje bi činili dobrovoljci spremni da obilaze šumu i kontrolišu stanje u njoj.
Sve bolničke službe na jednom mestu
Dragana Jovanović, sekretar za zdravstvo smatra da je prostor na kome će biti proširena bolnica mali, a dobitak od njenog proširenja veliki za sve građane.
- Smatram da jedan ozbiljan kliničko bolnički centar mora da ima sve službe u jednom krugu, a ne da pacijent od jednog do drugog specijaliste mora da pešači pola sata – kaže Jovanović.
Autor: DRAGANA KRSTIĆ
Blic Ponedeljak, 7. Septembar 2009.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis