понедељак, 7. септембар 2009.

Gradske vlasti protiv Zvezdarske šume

Previše zelenila u komadu
Kažu, neće da seku Zvezdarsku šumu, samo će da secnu. Neće da je režu, samo će da recnu. Zapravo, neće oni ni da secnu, ni da recnu. Daleko bilo. Samo će da je malo prorede, previše im je gusta. Previše zelenila u komadu. Nije to zdravo. A i ružno izgleda tolika zelena masa
Poslednjih dana ispred Cvetkove pijace potpisivana je peticija za očuvanje Zvezdarske šume onakve kakva trenutno jeste. Gradske vlasti obrazložile su svoju ideju o “proređivanju” šume kao potrebu da se proširi Gradska bolnica, iako u krugu bolnici ima savim dovoljno prostora za sva proširivanja, kažu organizatori peticije.
Iz male organizacije koju je organizovala grupa građana za zaštitu Zvezdarske šume tvrde da ima i drugih mesta i za proširenje KBC Zvezdara i za planirani starački dom, jer kako oni navode na svom blogu, sve može da se uradi a da ne strada nijedno jedino drvo.
Oni su u tekstu kojim se obraćaju gradskim vlastima objasnili da ne mogu da dozvole da umesto drveća, posade objekte na svih dva i kusur hektara. Zgradama će prekriti samo delić toga. Objekat po objekat, zgrada po zgrada, tako to ide. Od šume će ostati parkić sa par stabala.
Kažu, gradiće između drveća, a zanimljivo bi bilo da objasne kako to nameravaju da izvedu. Ustanoviće se da država nema para da gradi na placu koji je ogradila, jer para, kako nam je svima poznato, nema. Javne finansije su u rđavom stanju, štednja će biti sve oštrija.
Zvezdarska šuma je sađena 1945. i 1946. godine. Rasla je preko šezdeset godina. Koliko će trebati našim urbinistima, našim političarima i sa njima povezanim „poslovnim ljudima“, da je unište, pitaju se Zvezdarci. "Stablo se može poseći za par minuta, ali neće narasti preko noći. Oni koji pričaju o proređovanju bi da razrede mozak građana. Oni koji ne mogu bez betoniranja bi da betoniraju građansku svest. Na njhovu žalost, nijedno ni drugo više nije moguće, oručuje grupa građana koja se zalaže za očuvanje Zvezdarske šume."
E-novine

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis