недеља, 06. септембар 2009.

Proređivanje

Kažu, neće da seku Zvezdarsku šumu, samo će da secnu. Neće da je režu, samo će da recnu. Zapravo, neće oni ni da secnu, ni da recnu. Daleko bilo. Samo će da je malo prorede, previše im je gusta. Previše zelenila u komadu. Nije to zdravo. A i ružno izgleda tolika zelena masa.
Kažu, moraju tako. Da prošire Gradsku bolnicu. Sad, i u krugu bolnice ima dovoljno prostora za sva proširenja. Ima ga i neposredno izvan kruga. Recimo, zdanje neslavno propale silikonske doline zvrji započeto a nedovršeno. Nikada privedeno nameni. Ima i drugih mesta. I za proširenje KBC Zvezdara i za planirani starački dom. Šta je, na primer, sa ciganom?
Sve može da se uradi a da ne strada nijedno jedino drvo.
Ali jok, neće ni da čuju. Svrbi ih da štrpnu od šume, pa to ti je. Tvrde, neće mnogo. Samo malkice
A planom ogradili 2,45 ha. Malo li je?
Kažu, neće da, umesto drveća, posade objekte na svih 2 i kusur hektara. Zgradama će prekriti samo delić toga. Pominju oni i procente, nije da nije. A zašto bi onda da ograde 2,45 ha? Zašto ne manje? Onoliko koliko kažu da im treba? Pogađate i sami, da bi mogli da se unutar zagrađenog prostora šire kako im je i koliko volja. Objekat po objekat, zgrada po zgrada, tako to ide. Od šume će ostati parkić sa par stabala.
Kažu, gradiće između drveća. Zanimljivo bi bilo da objasne kako to nameravaju da izvedu. Hoće li zgrade da vrludaju i vijugaju, hoće li građevinske mašine da se provlače između stabala? Da džogiraju stazama. Da neće da grade po krošnjama? Vickast neki svet, nema šta.


Evo štete koju je šumi nanela samo zamena bandera. Lako je zamisliti šta bi napravilo građenje čitavih objekata

Ogradiće plac od 2,45 ha. Da, staviće šumu u zatvor. To više neće biti šuma već bolnički krug i krug staračkog doma. Između njih će probiti dvosmernu ulicu, da bude bučnije i življe.
A zatim, znamo kako stvari kod nas idu. Ustanoviće se da država nema para da gradi na placu koji je ogradila. Jer para, to svi znamo, nema. Javne finansije su u rđavom stanju. Štednja će biti sve oštrija.
Ni Klinički centar Srbije nije dovršen. Već postojeći objekti u KBC Zvezdara su u žalosnom stanju. Zna to osoblje, znaju to pacijenti, zna to njihova rodbina, znaju to njihovi prijatelji. Zašto prvo ne urede Gradsku bolnicu u njenom sadašnjem obimu? Pa tek onda da možda vilene o proširenjima?
Šta će se dogoditi kada država prizna da nema para? Uskočiće u igru privatni investitor, bilo neko sa strane, bilo domaći miljenik stranke koja se zadesi na vlasti. Tako to kod nas ide. Vrteo se taj fim bezbroj puta. I hop, javni interes će još jednom stradati u ime proivatnog profita.
Zvezdarska šuma je sađena 1945. i 1946. Rasla je preko šezdeset godina. Koliko će trebati našim urbinistima, našim političarima i sa njima povezanim „poslovnim ljudima“, da je unište?
Stablo se može poseći za par minuta, ali neće narasti preko noći.
Oni koji pričaju o proređovanju bi da razrede mozak građana. Oni koji ne mogu bez betoniranja bi da betoniraju građansku svest. Na njhovu žalost, nijedno ni drugo više nije moguće.

Нема коментара:

Постави коментар

Šumske fotke

Srpsko - tranzicijski rečnik

Srpske televizije Tajni servis tajkunske Srbije. Jedinstveni slogan: Vaše pravo da ne znate ništa.
Još...

Elementarna logika

a. Zvezdarska šuma je zdrava, kvalitetna šuma (Posebna osnova gazdovanja šumama za gazdinsku jedinicu Zvezdara iz 2008. godine)
b. Šumovitost Beograda i Srbije je daleko ispod evropskih standarda (Šumske zajednice obuhvataju svega 11,3% teritorije Beograda, a orjentaciona je procena da bi trebalo da iznosi 27,3% površine našeg grada.)
c. Zemljište, regulacionim planom predviđeno za izgradnju i dogradnju objekata, je šumsko, ne građevinsko zemljište.
Zaključak: Seča ma kog dela Zvezdarske šume (i ne samo Zvezdarske šume) je nedopustiva.
Zašto je nekima toliko teško da razumeju elementarnu logiku?

Zvezdarska šuma video zapis